BBS i Microsoft klijentima predstavili kako ispravno licencirati software

28.10.2011. 09:06 / Izvor: eKapija.ba
BBS i Microsoft klijentima predstavili kako ispravno licencirati software

Danas je BBS d.o.o. Sarajevo, u saradnji s uredom Microsoft-a BiH, u Privrednoj komori Kantona Sarajevo organizirao prezentaciju na temu ispravnog licenciranja Microsoft proizvoda. Učesnici jučerašnjeg skupa su imali priliku čuti sve o modelima Microsoft licenciranja, rizicima piratstva tj. nelegalnog korištenja software-a te preporukama kako pristupiti legalizaciji software-a koji se koriste u preduzeću.

Elma Cigić je ispred firme BBS d.o.o. otvorila ovaj skup te održala prezentaciju o metodama ispravnog licenciranja Microsoft produkata.

"S obzirom da je Zakonom regulirana zaštita intelektualnog vlasništva, koja podrazumijeva i obavezu licenciranja software-skih produkata, nadamo se da smo prisutnima dali osnovne informacije koje im mogu biti korisne tokom interne provjere trenutnog stanja te daljeg planiranja licenciranja software-a koji su u upotrebi u njihovom preduzeću, odnosno organizaciji", izjavila je Cigić.

Pored BBS konsultanata, predavač na konferenciji je bila je i Lejla Hadžiabdić, SMSP Partner Account Manager, Microsoft BiH, koja je istakla da Microsoft pozdravlja ovakve inicijative naših partnera u BiH, da svojim klijentima predstave najbolje i optimalne načine licenciranja.

"Microsoft nudi različite modele licenciranja, tako da svaka kompanija ili organizacija mogu model licenciranja prilagoditi svom poslovanju, planovima i ciljevima", kazala je Hadžiabdić.

Zakonom o autorskim i srodnim pravima u BiH je jasno zaštićen software, odnosno kompjuterski program. Korisnici software-a ne mogu kupiti software, nego se mogu legalizirati kupovinom ili iznajmljivanjem licence, kao prava korištenja predmetnog software-a. Bitno je odabrati pouzdanog ovlaštenog partnera koji će pomoći da se legalizacija software-a provede na ispravan način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti