Novi Grad popravlja turističku sliku Sarajeva: Projekt Tunel D-B dobiva drugu dimenziju?

28.03.2011. 12:14 / Izvor: eKapija.ba
Novi Grad popravlja turističku sliku Sarajeva: Projekt Tunel D-B dobiva drugu dimenziju?

Iako su turistički potencijali sarajevske Općine Novi Grad sakromni, ipak timskim radom djeluje se u pravcu razvoja kapaciteta tranzitnog, sportskog, edukativnog i ekološkog turizma.

"Jedan od najprivlačnijih projekata je "Park šume Mojmilo" – zaštićena prirodna urbana oaza za odmor, rekreaciju, učenje i druženje, u okviru koje se nalaze arboretum, šetalište, amfiteatar u prirodi i eko-kuća", kazao je za ekapija.ba Damir Hadžić, načelnik Općine Novi Grad.

Radovi na ovom projektu su u toku, a ove godine na padinama brda Mojmilo biće završena tubbing staza, a nakon toga slijedi izgradnja sankališta i skijališta sa dječijim ski-liftom.

Još jedan veoma važan objekat za razvoj turizma na području ove općine je i Tunel D-B, kulturno-historijska i turistička destinacija, koji je u ratu bio poznat kao jedini izlaz i tunel spasa za opkoljeno Sarajevo i koji proglašen javnim interesom.

Iako je za realizaciju ovog projekta potreban angažman i drugih institucija te velika finansijska sredstva, Općina Novi Grad na čijoj se teritoriji Tunel spasa nalazi, odlučila je snažnije djelovati sa ciljem trajnog obilježavanja ove historijske lokacije.

"Sarajevski tunel je genijalna ideja običnih ljudi koji su nemoguću misiju pretvorili u stvarnost da bi mi u Sarajevu opstali, stoga smo obavezni generacijama koje dolaze ostaviti spomenik koji je omogućio preživljavanje pola miliona stanovnika", kaže Hadžić, naglašavajući kako smatra da su stečeni uvjeti za širu kampanju projekta Tunela D-B i pravilnom raspodjelom obaveza u vezi finansiranja možemo ubrzati proces realizacije projekta koji je bitan za razvoj turističkih kapaciteta, njegovanje turističkog naslijeđa i izgradnju spomeničkog kompleksa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti