Voćari u RS trljaju ruke: Rusi kupuju jabuke i šljive

02.08.2011. 09:29 / Izvor: Glas Srpske
Voćari u RS trljaju ruke: Rusi kupuju jabuke i šljive

Iako su suše umanjile prinose voća u Srpskoj, voćari su zadovoljni otkupnom cijena voća, koje su nešto više u odnosu na prošlu godinu, a većinu prinosa planiraju da izvezu u Rusiju.

Predsjednik Skupštine Udruženja voćara RS Miroslav Dakić kaže da su otkupne cijene više u odnosu na prošlu godinu, te da se kilogram breskve prodaje od 0,8 do jednu marku, a šljive od 0,5 pa sve do 1,2 KM.

"Za krušku je potrebno izdvojiti od 80 feninga do jednu marku, a nektarine 1,2 KM. Trešnje su bile najskuplje i koštale su dvije marke", kazao je Dakić.

On je naglasio da će se većina prinosa voća iz Srpske izvesti u Rusiju, a voće otkupljuju i izvoze za Rusiju firme "Una Plod" i "Prima Impex" iz Gradiške.

Voćar iz Potkozarja Dragomir Vujković, koji ima dva hektara voćnjaka zasađenog jabukama, kaže da je prinos odličan zahvaljujući sistemu navodnjavanja "kap po kap".

"Za vrijeme velikih vrućina, sistem za navodnjavanje bio je uključen 24 časa, tako da suša nije uticala na prinos", kazao je Vujković i dodao da je na vrijeme sklopio ugovor sa domaćim firmama koje će otkupiti urod jabuke.

On je naglasio da se otkupna cijena jabuke kreće od 50 do 60 feninga po kilogramu.

Vujković kaže da su dobri prinosi i ostalih vrsta voća kod voćara u Potkozarju koji su imali sistem navodnjavanja, dok su kod onih koji nisu imali sistem navodnjavanja nešto manji.

Voćar iz Gradiške Boško Milić kaže da je zadovoljan otkupnom cijenom jabuka, koja se ove godine kreće od 50 do 70 feninga.

"Suše su umanjile prinose, pa je možda zbog toga došlo i do većih otkupnih cijena. Ove godine mogli bismo nešto i zaraditi u odnosu na prošlu, kada je zarada bila nikakva", kazao je Milić i dodao da već ima sklopljene ugovore sa partnerima koji će prinose jabuke izvesti za Rusiju.

Proizvođači šljiva u podmajevičkom kraju takođe su zadovoljni rodom, ali i otkupnom cijenom.

"Gotovo sve proizvedene količine otkupljene su i izvezene u Rusiju i neke zapadnoevropske zemlje", kažu voćari u ovom kraju Srpske i dodaju da je šljiva naročito dobro rodila na području sela Tutnjevac, Zabrđe i Puškovac, ali i u drugim selima opštine Ugljevik.

Najranija sorta šljive u podmajevičkom kraju, "čačanska rana", otkupljena je po cijeni od 1,2 KM po kilogramu, "čačanska ljepotica" i "čačanska najbolja" po 70 feninga, dok je kilogram "stenlejke" plaćan po 50 feninga.

Podmajevički kraj je i prije rata bio poznat po proizvodnji kvalitetne šljive.

U Strateškom planu razvoja opštine Ugljevik voćarstvo je definisano kao jedan od osnovnih pravaca razvoja, a u posljednjih nekoliko godina voćarima je besplatno dodijeljeno oko 300 hiljada sadnica voća, uglavnom šljive.

Predsjednik Udruženjа poljoprivrednih proizvođаčа RS Vlаdimir Usorаc rekаo je dа može dа se izveze sаmo kvаlitetno voće.

"Rusi će prihvаtiti sаmo kvаlitetno voće. Oni koji pokušаju dа izvezu voće lošeg kvаlitetа trebа dа znаju dа će im biti vrаćeno", kаzаo je Usorаc.

Dodаo je dа voćаri iz RS-a ugovore o izvozu voćа u Rusiju nаjviše sklаpаju sа firmаmа "Unа Plod" i "Arsenić".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti