Završni radovi na novom proizvodnom pogonu Prevent Goražda

28.10.2011. 14:12 / Izvor: Fena
Završni radovi na novom proizvodnom pogonu Prevent Goražda

U firmi "Prevent Goražde" u toku su završni radovi na izgradnji novog pogona.

Kako je Feni kazao direktor Haris Rahman, proizvodnja u novoj hali trebala bi početi već za 15-ak dana.

"Prvi radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona počeli su u julu ove godine, a već narednog mjeseca krenulo se i sa montažom savremene hale. U rekordnom vremenu stiglo se i do završnih radova na izgradnji i uređenju a uporedo s njima vrši se i instalacija opreme, tako da ćemo dobiti savremenu šivaonicu auto presvlaka u objektu površine oko 8.000 metara kvadratnih dok se ukupan kompleks prostire na 15.000 kvadrata", pojasnio je Rahman.

U izgradnju i opremanje novog proizvodnog pogona do sada je uloženo preko 6 miliona KM, a proširenje proizvodnje znači i povećanje broja uposlenih.

"U firmi „Prevent Goražde“ trenutno imamo oko 500 radnika i to je dinamičan proces s obzirom da se svakodnevno primaju novi. U novoj hali predviđen je angažman oko 650 šivača a tu treba dodati i proizvodnu režiju tako da će po mojoj procjeni u ovom objektu raditi ukupno između 800 i 900 radnika", kazao je Rahman, naglasivši da je u svemu posebno bitna uloga vlasti koje su prepoznale značaj novih investicija i radnih mjesta.

Na ovaj način firma "Prevent Goražde" uspješno ispunjava obaveze iz ugovora sa Bosanskopodrinjskim kantonom (BPK) Goražde od kojeg je državno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići kupila po simboličnoj cijeni od 1 KM. Zauzvrat se obavezala na višemilionsku investiciju i nova upošljavanja koji će značiti veliki iskorak za goraždansku privredu.

Kako bi za novi pogon bila obezbjeđena i adekvatna radna snaga, u saradnji sa nadležnim institucijama, u srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" u Goraždu organizovana je i prekvalifikacija za zanimanje krojač za 600 nezaposlenih osoba.

U martu ove godine Vlada BPK-a utvrdila je a Skupština nakon toga i prihvatila Zakon o imovini kojim se omogućava ustupanje imovine kantona po najpovoljnijim uslovima potencijalnim investitorima koji će ulagati u privredu BPK-a. Firma "Prevent-Goražde" prva je iskazala interes.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti