Privatizacija: Sarajevska agencija prodaje zemljište u vikend naselju blizu Dubrovnika

10.01.2012. 10:34 / Izvor: eKapija.ba
Privatizacija: Sarajevska agencija prodaje zemljište u vikend naselju blizu Dubrovnika

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo novu 2012. godinu startala je sa tri objavljena javna poziva za prodaju preostalih preduzeća i imovine u državnom vlasništvu.

Nakon propale aukcijske prodaje, stari dio hotela Bristol koji zbog spora sa općinom Novo Sarajevo ranije nije bio obuhvaćen privatizacijom preduzeća MHTTP Bristol, ovaj put prodavat će se putem neposredne pogodbe. Osim metode prodaje, napravljene su neznatne izmjene u cijeni preduzeća, pa umjesto ranijih 1,8 miliona KM, početna cijena sada iznosi 1,7 miliona KM. Direktni pregovori sa ponuđačima održat će se 30. januara u prostorijama sarajevske Agencije za privatizaciju.

"Zavod za zaštitu na radu" državno je preduzeće za istraživanje i razvoj u tehničkim i tehnološkim naukama koje se prodaje putem prikupljanja zatvorenih ponuda, koje trebaju pristići najkasnije do 27. januara tekuće godine.

Najveća vrijednost preduzeća koje se prodaje po početnoj cijeni od 120.000KM jeste atraktivna lokacija preko puta hotela Bristol, u ulici Zmaja od Bosne, ističu u Agenciji. Kako se od kupca ne očekuje da nastavi registrovanu djelatnost, otvara se mogućnost za otvaranje ili izdavanje poslovnih prostora.

Ponude potencijalnih kupaca bit će vrednovane i prema tome da li će zadržati 11 trenutno zaposlenih radnika. U kriterijima za prodaju nalaze se i investiciona ulaganja u preduzeće koja moraju iznositi minimalno 50 hiljada KM u prvoj godini.

Kantalonalna agencija za privatizaciju u Sarajevu prodaje i zemljište u Ivanici, kod Trebinja, vrijedno 230.000 KM. Radi se o imovini iz pasivnog podbilansa, privrednoj zgradi i dvorištu ukupne površine 1.800 kvadrata.

Kako nam je potvrdio Svetislav Kuljanin, koordinator za programe i početne bilanse u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Sarajevo, očekuje se dobar odaziv kupaca s obzirom da se radi o lokaciji udaljenoj nekoliko kilometara od Dubrovnika, gdje je zemljište vrlo traženo zbog izgradnje vila i vikendica.

Kuljanin smatra da su cijene preduzeća i imovine prilagođene trenutnom ekonomskom trenutku, sa izuzetkom starog dijela Bristola kojem je cijena još uvijek previsoka.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti