Rekonstrukcija kotla: Energolinija prelazi sa tečnog na čvrsto gorivo

30.05.2012. 14:39 / Izvor: SRNA
Rekonstrukcija kotla: Energolinija prelazi sa tečnog na čvrsto gorivo

U preduzeću "Energolinija" iz Zvornika intenzivirani su radovi na rekonstrukciji kotla, odnosno realizaciji projekta prelaska sa tečno-gasnog na čvrsto gorivo.

Trenutno se gradi skladište i sistem za dopremanje i doziranje uglja u kotao, dok su istovremeno u toku radovi na izradi opreme za mokro prečišćavanje dimnih gasova prema svjetskim ekološkim standardima.

Rukovodilac ovog projekta Milenko Nedić rekao je novinarima da je u prethodnom periodu obezbijeđena ekološka dozvola, odobrenje za gradnju, uplađena građevvinska dozvola, te demontirana oprema na kotlu.

Ističući da se radovi izvode punim intenzitetom, Nedić je ocijenio da je u pripremama i nabavkama projekat realizovan oko 90 odsto, dok su građevinski i mašinski radovi urađeni oko 50 odsto.

Prema njegovim riječima, posao na projektu je udvostručen u posljednja tri mjeseca, zahvaljujući tome što svaki dan na projektu rekonstrukcije postrojenja radi oko 500 radnika.

On je dodao da je na realizaciji projekta angažovano dodatnih 60 radnika na određeno vrijeme, uglavnom iz preduzeća "Mehanika", koje je u sastavu Grupacije "Birač".

Nedić je rekao da je na ovom projektu angažovan veliki broj firmi i kompanija sa ovog i šireg regiona, kao i iz inostranstva.

Nedić je podsjetio da su projektnu dokumentaicju uradili stručnjaci poznatog Inženjerskog centra za projektovanje "Emalijans" iz Rusije, dok Sibirska mašinska korporacija "Sibenergomaš" radi neophodne dijelove i elemente.

Na projektu su angažirane i firme iz susjednih i zemalja EU. Prema njegovim riječima, na ovom projektu uključene su i domaće firme "GP put" iz Sarajeva, "Termoelektro" iz Brčkog, "Elvako" iz Bijeljine i "Mehanika" iz Zvornika, koja je glavni nosilac poslova demontaže, izrade i ugradnje opreme potrebne za ovaj projekat.

Tehnički direktor "Mehanike" Gordan Vuković rekao je da su kapaciteti ove firme skoro u potpunosti uključeni na poslovima koje zahtijeva rekonstrukcija kotla.

On je dodao da će majstori mehanike vlastitim snagama i u sopstvenim radionicama izraditi oko 250 tona "nestandardne opreme" , koja će biti ugrađena u rekonstruisani kotao.

Vuković je naglasio da je u ovim poslovima "Mehanika" pokazala da posjeduje tehničko-tehnološku i kadrovsku osposobljenost za izvođenje svih vrsta radova na izradi i montaži opreme za termoenergetska postrojenja i u dijelu mašinskih radova, a i u dijelu montaže opreme, elektrike i automatike.

Paralelno sa radovima na rekonstrukciji, u toku je stručna obuka radnika za rad na rekonstrisanom kotrlu.

Projekat prelaska sa tečno-gasnog na čvrsto gorivo predstavlja veliki korak za poslovnog partnera "Energolinije" – Grupaciju "Birač", jer su efekti zamjene energenata za proizvodnju glinice i zeolita izuzetno značajni.

Generalni direktor Fabrike glinice "Birač" Virginijus Vajega smatra da je za "Birač" svaki dan novi izazov, jer je ovaj projekat od presudnog značaja za dalje poslovanje ove grupacije.

Poboljšanje stanja u "Birču" očekuje se krajem ove i početkom 2013. godine, s obzirom da je za početak septembra planirano uvođenje u rad novog rekonstruisanog kotla, što bi trebalo da smanji troškove proizvodnje do 18 odsto, čime bi bila obezbjeđena veća konkurentnost, a samim tim i više posla za Grupaciju "Birač".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti