"Terra Sana" u Sanskom Mostu provodi projekat o poljoprivrednoj proizvodnji

21.03.2012. 14:17 / Izvor: eKapija.ba
'Terra Sana' u Sanskom Mostu provodi projekat o poljoprivrednoj proizvodnji

Nevladina organizacija "Terra Sana", koja na području općine Sanski Most provodi projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, organizirala je edukativno predavanje iz oblasti sadnje i uzgoja malina. Riječ je o jagodičastoj kulturi čijem uzgoju se u poslednje vrijeme posvećuje sve veći broj poljoprivrednih proizvođača na području općine Sanski Most.

Prema riječima stručnog predavača, stručnog savjetnika za voćarstvo u Zavodu za poljoprivredu FBiH, Boška Gaćeše, prilikom uzgoja maline treba posebno voditi računa o stručnoj proizvodnji i primjeni najmodernijih agrotehničkih mjera.

Prema riječima ovog stručnog predavača, područje općine Sanski Most pruža idealne uslove za uzgoj malina, ali i drugih jagodičastih voćnih kultura. U narednom periodu, kako je istakao, treba stvarati pretpostavke za skaldištenje ove vrste voća i njenu preradu te otkup.

Prema riječima Enesa Kurtovića, iz nevladine organizacije "Terra Sana", ovo je samo jedno u nizu stručnih predavanja koje organiziraju. Prema podacima "Terra Sane", na području općine Sanski Most danas ima oko 25 dunuma zemljišta pod malinama. Poslije stručnog dijela predavanja, organizovana je i pokazna vježba kojom prilikom su prezentovane agrotehničke mjere koje treba primjenjivati u uzgoju maline, kako bi se ostvarila veća i kvalitetnija proizvodnja plodova ove kulture, Pokazna vježba održana je na lokalitetu jednog malinjaka koji se nalazi u sanskom selu Podlug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti