Okrugli sto o standardima EU u oblasti hrane

08.11.2012. 08:39 / Izvor: SRNA
Okrugli sto o standardima EU u oblasti hrane

U Sarajevu je jučer održan okrugli sto o standardima EU u oblasti hrane i izradi Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani, koji je organizovala Međunarodna finansijska korporacija /IFC/, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH.

Fokus okruglog stola bio je usmjeren na pružanje informacija potrošačima o prehrambenim proizvodima, po novoj Uredbi EU i izrada Pravilnika kojima se zahtjevi i standardi označavanja i deklarisanja prehrambenih proizvoda ugrađuju u zakonodavstvo BiH.

U BiH, kao i državama EU, ovaj propis biće obavezujući od 2014. godine.

Osnovni ciljevi donošenja ovog propisa su osiguravanje visokog nivoa zaštite potrošača i ispunjavanje kriterijuma u ovoj oblasti tokom pripreme za izvoz proizvoda na tržište EU, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Propisi su u uskoj vezi sa "higijenskim paketom" propisa i službenim kontrolama u oblasti bezbjednosti hrane, navodi se u saopštenju.

Okrugli sto bio je prilika da se državni službenici nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta uključeni u sistem sigurnosti hrane, te subjekti u poslovanju sa hranom i potrošači upoznaju o novim standardima EU o pružanju informacija o hrani potrošačima.

"Riječ je o novim i strožim pravilima u označavanju hrane s ciljem osiguranja visokog nivoa zaštite zdravlja i interesa potrošača. Time će se svakom potrošaču osigurati pravo na informaciju o hrani koju konzumira, te neobmanjujuće, jasne i čitljive deklaracije čime se omogućava izbor hrane prema odgovarajućim prehrambenim potrebama i navikama pojedinca", istakao je menadžer IFC-a na Projektu poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH Tarik Šahović.

Osim toga, naveo je Šahović, cilj je ostvariti pravne pretpostavke kojima će se omogućiti izvoz prehrambenih proizvoda BiH na tržište EU.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić istakao je da će, u skladu sa novim Pravilnikom o pružanju informacija o hrani potrošačima, proizvodi, između ostalog, morati sadržavati i sljedeće podatke – popis sastojaka, pomoćna sredstva u proizvodnji koja mogu prouzročiti alergijske reakcije ili intolerancije, količinu ili kategoriju tog sastojka, neto količinu hrane, rok trajanja, uslove skladištenja, državu porijekla, uputstvo za upotrebu te volumenski dio alkohola viši od 1,2 odsto alkoholne snage, ukoliko je riječ o pićima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti