Energopetrol još nije preregistrovan

15.10.2007. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine
Energopetrol još nije preregistrovan

Iako je ugovor o dokapitalizaciji potpisan prije više od godinu, konzorcij INA/MOL, kao novi većinski vlasnik "Energopetrola" Sarajevo, još nije završio preregistraciju preduzeća u nadležnom sudu, potvrdio je Namik Bušatlić, jedan od izvršnih direktora.

"U pitanju je čisto tehnička stvar. Mi smo proširili polje djelatnosti na istraživanje i eksploataciju i sud to nije prihvatio", pojašnjava Bušatlić.

No, dopremijer FBiH Gavrilo Grahovac upozorava da Skupština dioničara "Energopetrola" nije izvršila obaveze iz ugovora, te izražava bojazan da će ovaj projekat završiti tako što će ga kupac vratiti Vladi FBiH.

"Nisu isknjiženi Terminali i hotel `Maršal` i nisu napravljeni diobeni bilansi između `Energopetrola` i tih dijelova preduzeća. Sporno je i pitanje vlasništva nad velikim brojem pumpi, a da ne podsjećam da je cijeli proces vođen nezakonito i da tužilaštva još vode istrage o tome", kaže Grahovac.

U novoj upravi "Energopetrola" nismo mogli provjeriti ove tvrdnje, jer nismo uspjeli kontaktirati generalnog direktora i predsjednika Nadzornog odbora. Jedan od pravnih eksperata koji je bio uključen u dokapitalizaciju kaže da nema zakonom određenog roka za preregistraciju, ali upozorava da iza ove sudske odluke može stajati niz problema.

"Mogući su sukobi unutar struktura samog novog vlasnika, ali i uticaj nekih grupa bliskih ranijim upravljačkim strukturama u samom preduzeću. Naime, postoje slučajevi u kojima se mjesecima čeka da sud u registru promijeni vlasničku strukturu, čime se onemogućava uživanje vlasničkih prava", pojašnjava naš sagovornik.

Konzorcij INA/MOL se ugovorom obavezao da će u naredne tri godine investirati 150 miliona KM, da će sa 60 miliona KM sanirati dugove i da će zadržati svih 1.059 radnika "Energopetrola".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti