Tradicionalna manifestacija u Drvaru: Na Danima drenjine hiljade posjetilaca

12.10.2009. 10:52 / Izvor: Nezavisne novine
Tradicionalna manifestacija u Drvaru: Na Danima drenjine hiljade posjetilaca

Tradicionalna osma po redu privredno-turistička manifestacija "Dani drvarske drenjine" održana je 11.10.2009. godine u Drvaru na platou Spomen-kompleksa "25. maj 1944". Kao i proteklih godina, svoje proizvode od drenjina izlagalo je nekoliko desetina izlagača.

Pred nekoliko hiljada posjetilaca manifestaciju je otvorio Velimir Kunić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, koji je pozdravljajući prisutne istakao značaj ove biljke u razvoju drvarske opštine.

"Plan nam je da u budućnosti otvorimo pogon za proizvodnju proizvoda od drenjina, kako bi se ti proizvodi izvozili na inostrano tržište. Time bi se zaposlilo i nekoliko stotina radnika u ovoj povratničkoj opštini", kazao je Kunić.

I Anka Papak-Dodig, načelnica opštine Drvar, istakla je da je Drvar zahvaljujući ovakvim manifestacijama ponovo postao turistička destinacija sjeverozapadne Bosne.

"Zahvaljujem svim gostima, a posebno Udruženju `Drvarska drenjina` koje je organizovalo ovu manifestaciju i omogućilo da ugostimo naše drage goste", rekla je Papak-Dodigova.

Zoran Pećanac, predsjednik Udruženja "Drvarska drenjina", rekao je da je ovo najposjećenija manifestacija do sada i obećao da će dogodine biti još više zanimljivih sadržaja.

"Mnogo pažnje posvećujemo organizaciji manifestacije i drago nam je što se turisti vraćaju u Drvar i što prepoznaju kvalitet ove manifestacije", istakao je Pećanac.

U okviru manifestacije "Dani drvarske drenjine" u Drvaru je otvoren i etnografski muzej sa stalnom izložbenom postavkom.

Brojne izlagače na štandovima posjetio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Pozdravio ih je, družio se s njima i probao neke proizvode od drenjine.

Drvarčanka Marija Rodić, koja svake godine na ovoj manifestaciji demonstrira kuhanje soka od drenjina, istakla je da su "Dani drvarske drenjine" veliki događaj za mještane ove opštine, te obećala da će i ubuduće promovisati ovaj veliki drvarski brend.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti