Tri mil KM za pet projekata u Višegradu

10.08.2007. 07:59 / Izvor: Nezavisne novine
Tri mil KM za pet projekata u Višegradu

Skupština opštine Višegrad juče je donijela odluku o kreditnom zaduženju u visini od 3.000.000 maraka radi finansiranja pet kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Radi se o projektima koji se najdirektnije uklapaju u već započeti intenzivni razvoj turizma, pogotovo poslije proglašenja Mosta Mehmed-paše Sokolovića svjetskom baštinom UNESCO-a.

Na prijedlog šefa Odborničkog kluba SDS-a Drage Gavrilovića, umjesto projekta rekonstrukcije puteva u mjesnoj zajednici Vardište, odlukom će biti obuhvaćen projekat rekonstrukcije rasvjete u centru grada.

Preostala četiri projekta, koji će biti finansirani iz ovog kredita, su izgradnja puta Rodić brdo – Nadvodenice - Glogova sa mostom preko Rzava, što je uslov za konačan završetak turističke uskotračne pruge do Višegrada.

Biće finansiran i projekat izgradnje obaloutvrdnog zida od hotela "Višegrad" do Sportskog centra "Ušće", čime će biti kompletirano uređenje kontaktne zone oko ćuprije na Drini, zatim rekonstrukcija ulica Ive Andrića i Gavrila Principa, te rasvjete u prigradskom naselju Crnča.

"Poslije konsultacija u Ministarstvu finansija RS odlučili smo se na finansiranje najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Pored toga, planirani projekat izgradnje infrastrukture u naselju Garča kandidovaćemo prema Fondu za razvoj istočnog dijela Srpske iz sredstava dobijenih prodajom `Telekoma`. Istovremeno, obnovu puta prema Višegradskoj banji i regulisanje Glavičkog potoka kandidovaćemo kao projekte za nepovratna sredstva", rekao je načelnik opštine Višegrad Miladin Milićević.

On je podsjetio da je ova odluka u stvari sastavni dio ranije usvojene odluke o kapitalnim ulaganjima do 2009. godine, kojom je bilo predviđeno kreditno zaduženje od 13.000.000 maraka.

Predrag Maljukan, odbornik SNSD-a, smatra da je ova "prečešljana" odluka daleko realnija po projektima, ali i po znatno manjoj visini kreditnog zaduženja.

Radi se o dugoročnom kreditnom zaduženju od 3.000.000 maraka, na otplatu od 10 godina, uz kamatu od sedam odsto i mjesečnu ratu od oko 34.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti