U preduzeću "Metalgas" iz Višegrada počela proizvodnja poslije dvije godine

09.10.2007. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
U preduzeću 'Metalgas' iz Višegrada počela proizvodnja poslije dvije godine

Mašine u preduzeću "Metalgas" iz Višegrada poslije dvije godine stajanja i sprovedenog stečaja juče je tačno u pet do dvanaest u rad pustio načelnik višegradske opštine Miladin Milićević.

Ovo specijalizovano preduzeće za proizvodnju, distribuciju i kontrolu plinskih boca, nakon osam neuspjelih licitacija, u maju ove godine kupili su nekadašnji vlasnici - srbijanski biznismeni braća Radislav i Ljubomir Vujović.

Ljubomir Vujović je rekao da je ovo primjer kako se nikad ne treba predavati.

"Iznova smo krenuli u obnavljanje proizvodnje, jer je tržišna klima za `Metalgas` sada znatno povoljnija imajući na umu pooštrenu zakonsku kontrolu ispravnosti plinskih boca, koje su preplavile bh. tržište. S obzirom da je `Metalgas` jedina fabrika za proizvodnju plinskih boca u BiH očekujemo da vrlo brzo vratimo povjerenje naših kupaca. U domaćinstvima u BiH nalazi se oko 450.000 plinskih boca na kojima nije izvršena revizija i koje su bez nje uvezene iz Hrvatske. To ćemo sada mi uraditi", kazao je Ljubomir Vujović.

U pogonima "Metalgasa" počela je proizvodnja boca na propan-butan gas za domaćinstva i automobile. Ljubomir Vujović je rekao da će u početku proizvoditi oko 4.000 plinskih boca, a na tim poslovima biće angažovani nekadašnji radnici.

U prvoj fazi "Metalgas" će zapošljavati 25 radnika, a nakon povećanja proizvodnje i proširenja proizvodnog programa posao bi trebalo da dobije još toliko radnika.

Načelnik opštine Višegrad Miladin Miličević izjavio je da je prezadovoljan što nakon osam neuspješnih licitacija i stečajnog postupka, ovo preduzeće počinje sa obnavljanjem proizvodnje.

Preduzeće "Metalgas" iz Višegrada braća Vujović su prvi put kupili 19. decembra 2004. godine. Zbog velikih gubitaka u januaru 2005. godine u firmi je pokrenut stečajni postupak, a osamdesetak radnika ostalo je bez posla.

Prema riječima stečajnog upravnika "Metalgasa" Vlade Simovića, ovo je primjer da se relativno brzo može okončati ovaj postupak i na prvi pogled firma u bezizlaznom položaju podići na noge.

"Fabrika je sačuvana od likvidacije, isplaćena je većina obaveza prema povjeriocima, a za mjesec dana biće zatvoren i stečaj", izjavio je Simović navodeći da to nije bilo lako uraditi, jer su potraživanja povjerilaca iznosila više od 1,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti