Turisti oduševljeni Šarganskom osmicom

Vijesti

Turisti oduševljeni Šarganskom osmicom

03.05.2010. 10:55 / Izvor: Glas Srpske

Grupa od 65 članova Evropske asocijacije ljubitelja muzejskih uskotračnih pruga iz Engleske, Škotske i Francuske minulog vikenda se provozala "ćirinom" kompozicijom.

Vagone je vukla lokomotiva parnjača od željezničke stanice u Mokroj Gori, kanjonom rijeka Rzava i Kamišine kroz Vardište do manastira Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu.

Ljubitelji "garavih mašina" su zatim autobusom doputovali u Višegrad, gdje su razgledali most Mehmed-paše Sokolovića na Drini, koji je nobelovac Ivo Andrić opisao u romanu hronici "Na Drini ćuprija".

Predsjednik asocijacije ljubitelja starih pruga pod nazivom "Fedecrail" Dejvid Morgan iz Engleske rekao je da je očaran predjelima kroz koje parnjača vozi putnike, posebno kanjonom rijeka Kamišine i Rzava.

"Kompleks uskotračne pruge je dobro uređen i očuvan, ali mu, pored polazne tačke u Mokroj Gori, nedostaje i druga u Višegradu, da putnici ne mijenjaju prevozno sredstvo i ne kvare ugođaj putovanja", dodao je Morgan.

On je naglasio da je oduševljen gostoprimstvom domaćina u Srbiji u Mokroj Gori i Dobrunu i Višegradu u Republici Srpskoj, a posebno otvorenošću granice između Srbije i BiH u Koromanu i Vardištu.

"Vi ste već duboko zakoračili u Evropu, jer su na granicama brzo i jednostavno obavljene formalnosti od strane graničara i carinskih službenika", kaže Morgan.

Putovanje vozom koji je vukla parnjača u vagonima starim stotinu i više godina, u razredima prve i druge klase, od Mokre Gore do Dobruna, u dužini od 18 kilometara trajalo je više od dva časa. Turisti su zahtijevali da kompozicija zastaje u blizini mostova, vijadukata, na više mjesta u kanjonu Rzava i pored vidikovaca, kako bi sve to snimili kamerama i foto-aparatima.

Starom "ćirinom" kompozicijom, koja je u vlasništvu Muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica" u Mokroj Gori, prevezeno je u drugoj polovini aprila 8.000 turista od Mokre Gore do Šargan Vitasa.

Goste sa Zapada u Višegradu je dočekao načelnik opštine Tomislav Popović, koji je izrazio zadovoljstvo podrškom Asocijacije evropskih muzejskih željeznica završetku dijela uskotračne pruge od Višegrada.

"Za desetak dana počinje završetak preostalog dijela od 1,7 kilometara pruge do željezničke stanice u Višegradu i ovaj, kao i ostali poslovi, biće završeni do kraja avgusta ove godine", rekao je Popović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti