Zahtjevno EU tržište i konkurencija natjerali domaće laboratorije na akreditovanje

26.11.2010. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
Zahtjevno EU tržište i konkurencija natjerali domaće laboratorije na akreditovanje

Laboratorijska ispitivanja domaćih proizvoda vrše se u Beogradu i Zagrebu, iako Ured za veterinarstvo BiH podržava domaću proizvodnju, prije svega tradicionalnu, koja mora da bude pod kontrolom laboratorijskih službi koje treba da budu standardizovane, adekvatne i da kao takve odgovore svim zahtjevima EU tržišta, kazao je za ekapija.ba Drago Nedić, prvi čovjek Ureda za veterinarstvo BiH.

Naime, Nedić kaže da se za laboratorije iz susjedstva odlučio nakon što su izvršili provjeru laboratorija u BiH, nakon čega je zaključeno da u BiH nema laboratorije koja akreditovana i koja može da odgovori zahtjevima EU tržišta i zbog toga se morala da traži alternativa.

"Ono što je bilo najracijonalnije to smo i uradili. Laboratorije u Zagrebu i Beogradu su bile najprihvatljivije, imale su certifikate Europske unije, tako da smo se odlučili da one budu trenutna alternativa. Cilj Ureda za veterinarstvo nije da ovo bude trajno rješenje, već jedino ispravno rješenje u ovome trenutku", pojašnjava Nedić.

Sve ovo je natjeralo laboratorije u BiH, u koje nije duže vrijeme ulagano, da vrlo intezivno krenu u proces akreditacije. Tako da su dvije najveće laboratorije u BiH Veterinarski fakultet u Sarajevu i Institut u Banjoj Luci ozbiljno ušli u proces akreditacije.

"Već su imali posjete akreditacionog tima koji vrši akreditacije u BiH i već su ozbiljno shvatili svoj dio posla. Mi se nadamo da će se oni što prije akreditovati i da ćemo u budućnosti laboratorijska ispitivanja raditi u akreditovanim laboratorijama u BiH. Također, EU komisija je konstatovala da smo sa ovakvim načinom rada napravili dobar izbor. Objasnili smo da mi naše laboratorije razvijamo dalje i oni su rekli da je to jako dobro", pojašnjava Nedić.

Nedić kaže, kako su analize koje se provode trenutno prihvatljive i EU neće nam zabraniti ono što već izvozimo (ribu) i zahvaljujujući takvoj aktivnosti BiH možemo da kandidujemo i druge proizvode.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti