Poduzetnicima iz BiH omogućena sredstva iz EU Programa COSME

Vijesti

Poduzetnicima iz BiH omogućena sredstva iz EU Programa COSME

Ukupan budžet Programa COSME od 2014. do 2020. godine iznosi 2,298 milijardi eura.

02.06.2016. 16:02 / Izvor: Fena

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas u Briselu Sporazum između Evropske unije i BiH o učešću u Programu Unije ''Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014-2020)''.

Ukupan budžet Programa COSME od 2014. do 2020. godine iznosi 2,298 milijardi eura, a značajan dio sredstava moći će da koriste preduzetnici iz BiH.

Opšti ciljevi tog sporazuma su jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća, posebno malih i srednjih preduzeća, kao i podsticanje kulture preduzetništva i promovisanje osnivanja i rasta malih i srednjih preduzeća.

Potpisani Sporazum velika je šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici Programa COSME će biti preduzetnici, posebno u malim i srednjim preduzećima, koji će imati koristi obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis (samo-zaposleni), a koji su suočeni s poteškoćama u procesu uspostavljanja njihovog vlastitog poslovanja, kao što su mladi i žene preduzetnice, saopćeno je iz Ministrstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti