Britanci kupili tri kablovske firme u BiH

27.08.2010. 10:39 / Izvor: Nezavisne novine
Britanci kupili tri kablovske firme u BiH

Britanski investicioni fond "Mid Europa Partners" ušao je na velika vrata na bh. tržište preuzimanjem kablovskih kompanija – "BH Cabel Net", "Elob" i "Global Net", čime se zaoštrilo tržišno nadmetanje u tom sektoru.

Kako je saopšteno iz britanskog fonda, ovim akvizicijama su postali vlasnici tri veoma važna kablovska operatera u BiH koja svojom širokom mrežom pokrivaju Sarajevski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Britanci, koji nisu naveli vrijednost ovih akvizicija, najavljuju mogućnost objedinjenja "BH Cabel Neta", "Eloba" i "Global Neta" pod imenom "Telemach". Time bi se, kako navode, trebali unaprijediti servisi preuzetih kompanija u vidu uvođenja najsavremenijih tehnologija na tržištu ponudom kvalitetnih servisa digitalne televizije, Interneta i telefonije.

"Krajnji cilj je poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju dosadašnjim i novim korisnicima, uz uvođenje najviših standarda koji vladaju u svijetu komunikacija", saopšteno je iz tog fonda.

"Mid Europa Partners" je vlasnik brojnih telekomunikacionih kompanija širom Evrope, kao što su "Aster" u Poljskoj, "Invitel" u Mađarskoj, "Orange" u Austriji, a zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj je vlasnik slovenačkog "Telemacha" i srbijanskog SBB-a.

Dok Britanci osvajaju tržište FBiH, na tržištu kablovskih operatera u RS je prethodnih nekoliko godina snažnu ekspanziju ostvario "Telekom Slovenije". Ta telekomunikaciona kompanija je preko banjalučke firme "Aneks" "Telekom Slovenije" preuzeo preduzeće "Koming - Pro" iz Gradiške, čime je nastavio sa akvizicijama firmi iz RS koje pružaju usluge u oblasti Interneta, kablovske televizije i IP telefonije.

Zeleno svjetlo na to spajanje koje su Slovenci realizovali preko svoje banjalučke firme "Aneks" kupio operatere "Netkom" iz Banjaluke, "Profel - komunikacije" iz Prijedora, te internet provajdere "Blic.net" i "KI Systems".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti