RGGF i Tešanjski kiseljak: Saradnja na polju edukacije i istraživanja

11.11.2010. 10:47 / Izvor: eKapija.ba
RGGF i Tešanjski kiseljak: Saradnja na polju edukacije i istraživanja

Rudarsko geološko građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli potpisao je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom "Tešanjski kiseljak" iz Tešnja. Ugovor su potpisali v.d. dekana RGGF-a Univerziteta u Tuzli Kemal Gutić i direktor firme "Tešanjski kiseljak" Salko Bedak. Ovim Ugovorom uspostavljena je stručna saradnja na polju edukacije i istraživanja, koja će studentima RGGF- a omogućiti obavljanje prakse na proizvodnim pogonima firme "Tešanjski kiseljak".

"Ova suradnja omogućit će kvalitetniju edukaciju studenata u praksi i privredi, što predstavlja zvanični oblik integracije u evropske visoko-obrazovne principe, kao i razvoj naučno-istraživačke misli. Također, otvara se mogućnost da studenti nakon završetka studija dobiju posao ili šansu za obavljanje pripravničkog staža i tako nastave razvijati svoju struku iz oblasti bušenja, geologije, hidrogradnje i drugih srodnih disciplina koje se izučavaju na RGGF-u", istakao je v.d. dekana RGGF-a Kemal Gutić.

Kako je istakao Gutić, potpisivanjem ugovora između RGGF-a i firme "Tešanjski kiseljak" otvara se mogućnost zajedničke organizacije naučnih skupova i sajmova, koji bi trebali da favoriziraju domaću privredu i proizvod, te da se u saradnji sa visokoobrazovnim i naučnim ustanovama iznađe rješenje za zajednički nastup na inostranom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti