Akademija likovnih umjetnosti i Raiffeisen banka d.d. Bosna i Hercegovina svečano potpisali Memorandum o saradnji: Dogovoreno izlaganje radova najuspješnijih studenata Akademije u raiffeisen galeriji

17.12.2009. 15:29 / Izvor: eKapija.ba

Danas je potpisan Memorandum o saradnji između Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Raiffeisen banke d.d. Bosna i Hercegovina. Ovim Memorandumom dogovorena je izlaganje radova najuspješnijih studenata Akademije. Prva izložba koja je postavljena u raiffeisen galeriji je dio izložbe predstavljene za Dan Akademije likovnih umjetnosti.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo u prilici podariti Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini još jednu izložbenu galeriju", izjavio je Michael Mueller, predsjednik Uprave Raiffeisen banke. Posebno nas raduje činjenica da će u Raiffeisen galeriji moći izlagati studenti akademije, koji još uvijek nisu dovoljno afirmisani umjetnici, a kojima ćemo i na ovaj način omogućiti afirmaciju, dodaje Mueller.

"Iako se institucije i projekti kulture susreću sa brojnim problemima, uloga kulture u životu Bosne i Hercegovine i njenih građana je neraskidiva od želje ove zemlje da bude u savremenim evropskim i svjetskim umjetničkim tokovima. Mi nastojimo, u skladu sa svojim mogućnostima, podržati različite kulturne manifestacije i projekte, te i na taj način pokazati da nam je stalo do očuvanja bh. kulturne scene na nivou koji zaslužuje", izjavio je Dino Osmanbegović, član Uprave Raiffeisen banke.

Drago nam je što je Raiffeisen banka pokazala zanimanje za naš projekat Izložbene galerije i pružila podršku ovom kulturnom projektu, dajući time doprinos da se u našoj kulturnoj zbilji naši mladi umjetnici ne osjećaju usamljeni, izjavio je Nusret Pašić, dekan akademije likovnih umjetnosti.

Otvaranjem izložbene galerije u novoj zgradi Raiffeisen banke naši studenti će biti u prilici da prezentiraju svoje radove, a oni najuspješniji i da osvoje finansijsku nagradu koja će im sigurno olakšati školovanje, ali i umjetničku karijeru u cjelini, naglasio je Nusret Pašić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

U narednom periodu ljubitelji umjetnosti će moći pogledati radove najboljih studenata odabranih od strane uvaženih profesora Akademije. Ove godine su nagrađeni studenti: Amel Hodžić, sa odsjeka slikarstvo, Roman Sulejmanpašić, sa odsjeka kiparstvo, Velma Dardagan, sa odsjeka grafika, Amila Handžić, sa odsjeka grafički dizajn i Eldin Abazović, sa odsjeka produkt dizajn. Raiffeisen banka će za ovih pet najboljih studenata Akademije dati finansijsku podršku u iznosu od po 1.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti