Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ambasada SAD-a podržava Američku trgovačku komoru u BiH

30.09.2019. 15:05 / Izvor: Akta.ba

AmCham BiH je lider u unapređenju poslovnog i regulatornog okruženja kroz proaktivan dijalog i otvoreno partnerstvo sa vladom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih država u BiH koja predstavlja najbliži i najpouzdaniji partner AmCham BiH, kao i drugim ključnim ciljnim grupama. S tim u vezi Američka trgovačka komora u BiH održala je radni ručak sa NJ.E. Ambasadorom SAD-a u BiH Eric Nelson na temu kako AmCham BiH i Vlada Sjedinjenih Američkih Država sarađuju u cilju poboljšanja poslovnog okruženja u BiH.

„Poslovna zajednica je ključni partner u reformama i Sjedinjene Američke Države smatraju AmCham BiH kao svog ključnog partnera u tim promjenama. AmCham BiH promoviše američke vrijednosti poput inkluzivnosti, transparentnosti i vladavine prava. Uprkos političkim komplikacijama koje ekonomske reforme čine sporim i napornim u BiH, vjerujem da AmCham BiH može doprinjeti poboljšanju poslovne klime u BiH", naglasio je u svom obraćanju Ambasador SAD- a u BiH.

Jedan od ciljeva Komore, koji je propisan AmCham BiH Statutom, je održavanje partnerskih odnosa i partnerstva sa svim institucijama Vlade BiH, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Privrednim komorama i drugim sličnim poslovnim udruženjima u BiH i SAD-u, kao i u drugim zemljama.

„Svoju blisku saradnju sa visoko rangiranim donosiocima odluka AmCham BiH ostvaruje upravo kroz organizovanje ovakvih radnih ručkova, zatim okruglih stolova, radionica, sastanaka, briefing i prezentacija na aktuelne teme, s ciljem zastupanja interesa AmCham BiH članova", izjavio je Predsjednik Upravnog odbora AmCham BiH Kenan Karčić - te dodao „Raduje me činjenica da Američka trgovačka komora u BiH okuplja na jednom mjestu veliki broj kompanija članova, njih trenutno 75, koji dolaze iz mnogih dijelova poslovne zajednice, uglavnom američkih kompanija, međunarodnih i lokalnih kompanija, a koje su prepoznale da je AmCham BiH snažan i učinkovit glas poslovne zajednice."

Tokom radnog ručka pomenute su neke od prioritetnih tačaka AmCham BiH kao što su uticanje na problem manjkavost zakonodavstva o upotrebi elektronskog potpisa i elektronskog dokumenta u BiH, formiranje odgovarajućeg tijela na različitim nivoima vlasti koje bi se bavilo informacijskim društvom i zakonskom regulativom koja se odnosi na digitalne servise te koje bi pokretalo i koordiniralo inicijative vezane za digitalizaciju servisa za građane, kao i promicanje etičnog i usklađenog poslovanja na tržištu u BiH kao konkurentne prednosti.

Biznis lideri kompanija i organizacija okupljenih u AmCham BiH članstvu i potencijalni novi članovi, tokom radnog ručka, bili su u prilici također upoznati se sa novim Generalnom sekretarom komore Damirom Petrinićem, te saznati koji su to strateški ciljevi AmCham BiH kao i planirane aktivnosti za naredni period.

„Jačanje članstva i zadržavanje postojećih članova od presudne je važnosti za održavanje uloge koju AmCham BiH ima u Bosni i Hercegovini. Strateški cilj Komore je zadržavanje postojećih članova i regrutovanje novih kad godje to moguće", naglasio je novi AmCham BiH Generalni sekretar, te spomenuo i ugovor koji je potpisala Američka trgovačka komora u BiH sa USAID WHAM projektom. „Kroz AmCham BiH USAID WHAM ugovor Američka trgovačka komora će sprovesti niz programa unapređenja radne snage u ICT sektoru. Kroz grantove USAID WHAM projekta, AmCham BiH će organizovati ICT stručne edukacije iz različitih oblasti za svoje članove i time intenzivno raditi na jačanju i unapređenju kvaliteta rada ICT sektora BiH".

Spomenuta je i još jedna planirana aktivnosti AmCham BiH a tiče se mladih i jačanju liderskih potencijala mladih menadžera. Kroz AmCham BiH Mentroship program koji treba da starta na jesen, komora shvata važnost promocije kompanija članica Američke trgovačke komore kao društveno odgovornih subjekata i izvora stručnih znanja na najvišem nivou. Krajnji cilj AmCham BiH Mentorship programa je stvaranja prestižnog i jedinstvenog poslovnog obrazovnog programa u Bosni i Hercegovini koji će pomoći da se popune praznine u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i doprinijeti povezivanju poslovnog sektora sa akademskom zajednicom. Za kraj radnog ručka Ambasador SAD-a u BiH, Predsjednik Upravnog odbora i AmCham BiH Generalni sekretar pozvali su kompanije koje su kao i AmCham BiH posvećene razvoju međunarodnog poslovanja u Bosni i Hercegovini da se učlane u komoru i da zajedno sa AmCham BiH i postojećim članicama nastave raditi na otkrivanju prepreka pravičnim i korektnim poslovnim aktivnostima, te identificiranju mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti