Vijesti

Austrijska trvtka gradi toplanu u Gračanici

04.05.2007. 11:55 / Izvor: biznis.ba

Austrijska kooperacija za razvoj (ADC) i austrijska kompanija SEE-GES zajedničkom snagama pomažu Bosnu i Hercegovinu u modernizaciji opskrbe energijom. Austrijski veleposlanik Werner Almhofer i predstavnici Općine Gračanica danas će i službeno staviti svoje potpise na spomenutu suradnju. Kompanija EKO-TOPLANE d.o.o. podići će toplanu koja će općinu Gračanica opskrbljivati biomasom potrebnom za grijanje. Općina se odlučila za ovu varijantu grijanja nakon detaljno provedenih istraživanja koja su se odvijala u okviru studije izvodljivosti. Nakon konstrukcije središnje toplane bit će uspostavljena toplifikacijska mreža. Drvo za loženje iz regije koristit će se za stavljanje toplane u pogon, a ubuduće i za dobivanje energije. Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, emisije CO2 će biti reducirane, također i zato što energija dobivena iz biomase zamjenjuje energiju dobivenu iz lignita i goriva koja se dosad koristila za grijanje. Austrijska kompanija SEE-GES (Salzburška obnovljiva energija d.o.o.), koja je vlasnik EKO-TOPLANE, stavit će svoj know-how iz proizvodnje energije koja nije štetna za okoliš na raspolaganje. U razvojnom partnerstvu s Austrijskom agencijom za razvoj (ADA), operativnom jedinicom ADC-a, SEE-GES također poduzima mjere da praktično i teoretski obučava tehničare za proizvodnju ove vrste energije. Dodatno kvalificirani zaposlenici općine bit će obučavani u segmentima povezanim s povećavanjem kapaciteta grijanja. Austrijski veleposlanik u Bosni i Hercegovi Werner Almhofer istaknuo je da ga raduje što će stanovnici općine Gračanica profitirati uspostavljanjem sustava grijanja baziranog na obnovljivoj energiji.

Prednosti novog sustava grijanja

"Opskrba energijom i briga za okoliš spadaju u esencijalna pitanja svake moderne države. Siguran sam da će mještani Gračanice vrlo brzo uvidjeti koje prednosti donosi ovaj sustav grijanja", kazao je veleposlanik Almhofer. Naglasio je da je okoliš nešto što nam svima pripada i moramo se zajednički boriti da ga očuvamo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti