Beograd ove godine posjetilo 37.000 turista iz BiH

05.10.2017. 14:46 / Izvor: Akta.ba
Beograd ove godine posjetilo 37.000 turista iz BiH
OTVORI GALERIJU

Turisti iz BiH u posljednjih pet godina su među TOP 5 najfrekventnijih i najposjećenihih turista prema broju posjeta Beogradu.

Turisti iz BiH u posljednjih pet godina su među TOP 5 najfrekventnijih i najposjećenihih gostiju prema broju posjeta Beogradu, istaknuto je na današnjoj prezentaciji Go Belgrade i promociji turističke ponude Beograda u Sarajevu.

Vesna Nađ, PR Turistističke organizacije prilikom predstavljanja turističke ponude Beograda, kazala je da je u samo u prvih sedam mjeseci ove godine Beograd posjetilo više od 37.000 turista iz BiH i u poređenju sa istim periodom prošle godine, to je povećanje za oko sedam posto, dok je broj noćenja također povećan za oko šest posto.

"Što se tiče stranih turista, Beograd je već u prvom polugodištu zabilježio milion noćenja i očekuje se da će taj broj do kraja godina premašiti 1,7 miliona", dodala je Nađ.

Predstavljajući ponudu istakla je poznate destinacije koje su nezaobilazne u turističkom obilasku Beograda, te da je Beograd zanimljiv prije svega zbog manifestacija kojih je u protekloj godini održano ukupno 700 manifestacija kulturnog, sportskog, zabavnog karaktera, a u među kojima su Bemus, sajam knjiga, džez festival i drugi.

Ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević kazao je ovom prilikom da je u porastu broj turista iz Sarajeva koji borave u Beogradu, kao i turista iz Beograda koji dolaze u Sarajevo, te da se ove godine taj rast kreće između sedam do deset posto.

On je ovom prilikom najavio i bratimljenje istoimenih opština Stari Grad u Sarajevu i Stari Grad u Beogradu.

"U okviru saradnje između ove dvije opštine jeste i obnavljanje turističkih projekata Skadarlijske večeri u Sarajevu, te Baščaršijski večeri u Beogradu jer se radi o projektima koji su godinama izazivali veliku pažnju", kazao je Vukičević, dodajući da će više raditi raditi na promociji potencijala koje BiH i Srbija imaju.

Naveo je da su predstavnici Ambasade posjetili Kanton i Grad Sarajevo, te da zajednički traže načine da saradnja Sarajeva i Beograda dobije nove okvire i dimenzije.

"Procijenili smo da turizam kao privredna grana nije dovoljno eksploatisan, a zajedno možemo biti veoma jaka turistička ponuda za svjetske turiste i tako bolje iskoristiti potencijale zimskog, vjerskog, etno, zdravstvenog, avanturističkog, srednjovjekovnog turizma", istakao je Vukičević, dodajući da postoji lepeza mogućnosti kojim bi se povećao broj turista u obje zemlje, a jedna od njih je i organizovanje turističke ture "Putevi Valtera".

Inače, jedan od razloga velike posjećenosti bh. turista je i blizina destinacije i laka dostupnost, zahvaljujući prije svega svakodnevnoj direktnoj avio liniji Air Serbia Sarajevo – Beograd.

"U 2016. godini je na ovoj liniji prevezeno više od 18.000 putnika", kazao je Emir Dervišević, menadžer prodaje Air Serbia u BiH, dodajući da će i dalje raditi na unapređenju prometa između Sarajeva i Beograda, najavljujući skoro uvođenje i večernjeg leta na ovoj liniji.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur kazao je da je normalan slijeg dešavanja da se Beograd oslanja na Sarajevo i Sarajevo na Beograd u svakom smislu, jer je turizam grana koja ne poznaje granice, te da će na sličan način uskoro biti održana i prezentacija Sarajeva u Beogradu.

S.B.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti