BiH i Bugarska potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji

26.06.2014. 08:48 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Bugarska potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i bugarski ministar ekonomije i energetike Dragomir Stojnev potpisali su jučer u Sofiji Sporazum o ekonomskoj saradnji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i bugarski ministar ekonomije i energetike Dragomir Stojnev potpisali su jučer u Sofiji Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Republike Bugarske.

Prema zajedničkoj ocjeni dvojice ministara, Sporazum treba da predstavlja osnovu za pospješivanje ukupnih ekonomskih odnosa dvije zemlje, te unaprjeđenje međusobne saradnje u različitim privrednim oblastima. U tom smislu, najavljeno je skoro potpisivanje i Sporazuma o promociji i zaštiti investicija između BiH i Republike Bugarske, a razgovaralo se i o mogućnostima zajedničke realizacije različitih projekata u oblasti malih i srednjih preduzeća, zaštite okoliša i turizma.  

Prema podacima za 2013. godinu, vrijednost izvoza BiH u Republiku Bugarsku iznosila je 39.14 miliona eura, a vrijednost uvoza 38.89 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom na strani BiH iznosila je 100.62%.

Izrazivši saučešće Vladi i građanima Republike Bugarske zbog stradalih u poplavama koje su proteklih dana zadesile nekoliko bugarskih gradova, ministar Tučić je upoznao kolegu Stojneva s aktivnostima koje se u BiH provode po pitanju procjene štete nakon poplava kojima su dijelovi BiH pogođeni sredinom maja, kao i s aktivnostima koje institucije u BiH provode u pravcu njene sanacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti