Održan seminar ICE & B2B "Building Together Italy & Bosnia Herzegovina"

27.03.2019. 17:00 / Izvor: Akta.ba
Održan seminar ICE & B2B 'Building Together Italy & Bosnia Herzegovina'
OTVORI GALERIJU

ICE Sarajevo je danas u saradnji sa Italijanskim nacionalnim udruženjima, OICE i ANIE te lokalnim partnerom, Udruženjem konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine, UKI BiH, organizovao uspješan seminar saradnje italijanskih i bh privrednika.

Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća, ICE Sarajevo, u saradnji sa Italijanskim nacionalnim udruženjima inžinjerskih firmi (OICE) i elektronskih i elektroteničkih firmi (ANIE) te lokalnim partnerom Udruženje konsultanata inžinjera BiH (UKI BIH), organizirala je seminar pod nazivom "Building Together Italy & Bosnia Herzegovina" koji je omogućio prezentacije različitih mogućnosti zajedničke saradnje između italijanskih i bosanskohercegovačkih firmi u sektorima energije, okoliša i transporta.

Seminar je organiziran u saradnji sa Italijanskom privrednom komorom ITA i Simest kompanijom koja radi na internacionalnom razvoju italijanskog biznisa.

Margherita Lo Greco, direktorica ICE-a, istakla je da kao organizator smatra da se odabrane teme tiču principalnih sektora za razvoj BiH i održivi razvoj. Ona kaže da u Italiji postoji mnogo kompanija koje već dugo godina rade na području regije i jako su uspješni primjeri ne samo u regiji već širom svijeta. Italijanska delegacija je danas bila brojna i usko je vezana za teme koje su predmet seminara.

"Važno nam je da ojačamo veze sa bh kompanijama jer italijanske kompanije mogu dosta dobrinijeti u dijelu razvoja BiH. Naši privrednici nisu samo uspješni već su i karakterni, ali ujedno jako fleksibilni kada je u pitanju poslovanje te se svojom proizvodnjom ili uslugom lako mogu prilagoditi novom i drugačijem tržištu. Zato, u malim zemljama poput BiH, jako je važno naći nekoga ko razumije i ko djeluje po principima fleksibilnosti u poslovanju kako bi se zadovoljile partnerske potrebe svih strana. Mi ćemo sigurno nastaviti sa ovakvim organizacijama u nadi da ćemo tako izazvati što bolje rezultate, otvorene dijaloge i preporuke.", izjavila je za Akta.ba, Lo Greco.

Uvodni govor na otvorenju seminara imao je Nj.E. Ambasador Italije u BiH, Nicola Minasi koji je tom prilikom istakao da se nada da ovakvi skupovi služe učvrščivanju boljih diplomatskih i bilateralnih odnosa između Italije i BiH te da se nada da će rezultat seminara biti konkretni projekti i saradnje.

"Jako sam sretan što se Italijanska privredna komora zajedno sa OCE-om odlučila za organizaciju ovakvog seminara jer upravo Italija obiluje uspješnim kompanijama iz sektora koji su danas predmet govora, a to su energija, okoliš i putna infrastruktura. U dijelu razvoja ovih sektora Italija je na drugom mjestu kao partner BiH i upošljava preko 12.000 ljudi. Veliki je dijapazon mogućnosti na kojima se može dalje raditi jer su italijanske kompanije jako dobro utemeljene širom svijeta. U BiH, Italija je uključena u projekte velikih infrastruktura, finansija, raznih proizvodnji i mi takve saradnje želimo dalje graditi jer planiramo bolje razvijati međunarodno finansiranje.", izjavio je za Akta.ba, Nicola Minasi.

Seminari kao velika mogućnost za razvoj poslovanja

Sve italijanske kompanije su u svojim izlaganjima i predstavljanjima iskazale interes za saradnju i partnerstvo u BiH, za učvršćivanje dosadašnje saradnje i proširivanje polja djelovanja.

"Cilj je da se bolje upozna BiH, da se detaljno razgovara o transportu, putevima i energiji u čemu stručnjaci iz BiH i bh preduzeća mogu dati važan doprinos. Neke od naših italijanskih kompanija već rade u BiH a neke u drugim zemljama Balkana sa željom proširenja na bh tržište.", rekao je u uvodnim riječima Alberto Castronovo, predstavnik SIMEST-a, italijanske agencije za finansiranje investicionih projekata.

 

Ispred FIPA-e, na temu sektora obnovljivih izvora energije poput hidrocentrala, vjetroelektrana, fotonaponskih postrojenja i biomasa, govorio je Amir Kazić.

"Misija i osnovni zadatak FIPA-e je privlačenje direktnih stranih investicija odnosno povezivanje domaćih vlasnika investicijskih projekata sa potencijalnim stranim investitorima te ovakav skup smatram jako korisnim, jer je ICE napravio organizacijski iskorak tako što je omogućio dolazak relevantnih stračnjaka koji su prezentirali svoje projekte i potencijale, nadalje investicijske institucije da predstave kreditne linije i načine finansiranja tih projekata i na kraju, menadžere i voditelje kompanija iz različitih sektora da predstave svoje kompanije.", izjavio je Kazić za Akta.ba.

Ispred Elektroprivrede BiH, izlaganje na temu projekata obnovljivih izvora energije i distribucije, imala je Mr.sci. Sabina Dacić-Lepara, stručni saradnik za pripremu izgradnje malih elektrana iz obnovljivih izvora energije koja je u svom izlaganju naglasila da su strategijski izazovi Eektroprivrede zadržavanje liderske pozicije u ispunjavanju novih kapitalnih projekata.

"Važno je razgovarati na temu projekata iz obnovljivih izvora energije u BiH, posebno ako na skupu imamo i strane kompanije, ovog puta iz Italije, jer to dvostrano omogućava razmjenu informacija, iskustava i znanja, a to je put ka budućoj, uspješnoj saradnji." istakla je Dacić-Lepara u izjavi za Akta.ba.

Amir Fejzić je ispred JP Autoceste FBiH govorio o trenutnom stanju i budućim projektima na izgradnji mreže brzih cesta i autocesta u FBiH te tom prilikom prezentirao trenutne projekte na kojima rade.

"JP Autoceste FBiH otvorene su za sve nove i stare modele komuniciranja da bi zadovoljili sve svoje finansijske potrebe.", zaključio je svoje izlaganje Fejzić.

Dino Delibašić, iz Općine Visoko, prezentirao je detalje projekta dogradnje i rekonstrukcije vodovodnog sistema Općine Visoko koji već rade i koji se sastoji iz tri faze, s tim da su prvu fazu implementirali. Kaže da se njihov projekat možda čini malim, ali, da je to za njihovu lokalnu zajednicu od kapitalnog značaja jer ovim projektom planiraju obuhvatiti 12.000 novih stanovnika tj. korisnika vodovoda, što je oko 30 % stanovnika Općine koji do sada nisu imali fiziološki i hemijski ispravnu vodu.

"Ovakvi skupovi nam omogućavaju upoznavanje sa novim potencijalnim investitorima i saradnicima, kompanijama i partnerima na realizaciji novih projekata.", izjavio je Delibašić za Akta.ba.

Vedad Suljić, direktor za razvoj poslovanja, CETEOR, u svom izlaganju je očuvanje kvalitete zraka naveo kao ključno djelovanje ovog Centra unutar zaštite okoliša a u prezentaciji se osvrnuo na iskustva CETEOR-a kroz projekte u oblasti zaštite okoliša,energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.  

"Mi smo atipična organizacija za BiH, jer je bh tržište dosta neuređeno i nastojimo plasirati kvalitet kao ključnu odrednicu naše usluge, mada je kvalitet u BiH jako teško prodati. Mi smo ponosni što se upravo Ceteor na tržištu prepoznaje kao nosilac znanja i da nudimo takav vid kvaliteta. Kao takvi sarađujemo sa mnogim italijanskim kompanijama, organizacijama ali i pojedincima, freelancerima koji su članovi naše mreže.", izjavio je Suljić.

Samir Hamzić je ispred kompanije Eko San Sarajevo u panel prezentaciji govorio o fotonaponskim, solarnim elektranama.

Hamzić kaže da postoji potencijal u BiH za instalaciju fotonaponskih solarnih elektrana što je i prikazao u svojoj prezentaciji. Za to argument, kaže, leži u bh klimi koja zadovoljava razvoj fotonapona, jer fotonapon ne traži pretjerane temperature i zbog toga se ne instalira u pustinjskim predjelima.

 

"Mi smo tokom svog istraživanja vidjeli veliki potencijal u napuštenim površinskim kopovima rudnika gdje je zemlja već iskorištena i nije upotrebljiva u drugu svrhu. Radi se o ogromnim površinama koje su veličine jezera. A kad već pominjem jezera i postojeće hidroelektrane koje imaju velike kapacitete, u dijelovima gdje je zabranjeno plivanje, mogle bi se instalirati plutajuće solarne elektrane i proizvoditi bilo koja količina električne energije.", izjavio je za Akta.ba, Samir Hamzić, vlasnik i osnivač Eko San d.o.o Sarajevo

Ispred Udruženja UKI BiH, obratio se Enes Čovrk, izvršni direktor u firmi IPSA, u oblasti izrade studija - istraživanja u segmentu transportne infrastrukture.

Čovrk za Akta.ba kaže da su teme seminara u fokusu ne samo u BiH nego i regionu i šire – jer transportna infrastruktura, energetska infrastruktura i okolišu BiH nose mnogo izazova, stoga se nada da će sastanci predstavnika italijanskih firmi, razmjena iskustava, projekata i modaliteta saradnje rezultirati uspješnim saradnjama kakvim je i sam svjedok kroz rad IPSA-e.

"Ako zaista imamo intenciju pripadnosti Evropskoj porodici ovo je jedan od modaliteta koje jednostavno moramo poštovati i mislim da u puno segmenata i naša konstantska industrija i šira društvena zajednica mogu sigurno ostvarivati velike koristi od ovakvih saradnji.", zaključio je Čovrk za Akta.ba.

BiH kao privlačno tržište

Neke članice italijanske delegacije privrednika su u BiH već duži niz godina i žele kontinuitet svog poslovanja dok su neke tu po prvi put i istražuju mogućnosti za saradnju.

Eemax Engineering dugo godina djeluje na području Republike Srpske i odlučili su proširiti poslovanje i u FBiH.

"Naša kompanija je već na bh tržištu u Republici Srpskoj i želimo proširiti djelovanje i u Federaciji jer smatramo da investicijke projekte koje radimo u RS-u možemo reproducirati i u FBiH.Mi nismo samo inžinjerska već i investicijska kompanija stoga istražujemo moguće partnere. Imamo jako dobro iskustvo do sada.", izjavio je za Akta.ba ispred Eemax Engineering-a, Guiseppe D'Alessandro.

AISCAT je konsultantska organizacija na polju autoputeva i transporta i do sada su radili u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji. Prvi put su u BiH i privuklo ih je veliko aktuelno investiranje u zemlje Zapadnog Balkana iz EU fondova i drugih donatorskih institucija.

"Mislimo da je bh tržište jako privlačno, imate jake kompetencije, stoga je naš cilj danas bio da pored prenošenja našeg znanja, usvojimo lokalna znanja i spoznamo bolje lokalne prilike.",  izjavio je za Akta.ba, Federico Di Gennaro, iz šef odjela za strateške projekte pri AISCAT oganizaciji.

 

 

IRD Engineering je jedna od vodećih privatnih kompanija koje se bave inžinjeringom u Italiji. Prisutni su na Balkanu dugo godina a u BiH od 2005.godine. Ovaj skup, kažu,koriste u svrhu isticanja kontinuiranog interesa za poslovanje u našoj zemlji jer BiH po njihovoj ocjeni jeste tržište na kojem žele biti.

"Jedna smo od rijetkih italijanskih kompanija sa dugogodišnjim pozitivnim iskustvom na bh tržištu i trenutno aktivno radimo u Republici Srpskoj ali naše prvo poslovno iskustvo bilo je upravo u Federaciji želimo se vratiti na ovo tržište jer znamo da dolazi vrijeme velikih projekata, to zasigurno vidimo kao interesantnu priliku i ne želimo to propustiti.", izjavio je za Akta.ba, Pierluigi Aloia, ispred IRD Engineering-a iz Rima.

Aloia kaže da je ovakav vid skupova jako dobar temelj umrežavanja načelno sa lokalnim kompanijama ali i sa drugim italijanskim kompanijama jer im je jako važno pratiti šta danas rade neke od kompanija sa kojima su sarađivali proteklih godina.

Marco Ragusa, šef međunarodnog odjela OICE-a, kaže da to Udruženje poslodavaca pripada Confindustriji (Konfederaciji italijanske industrije), koja predstavlja talijanske inžinjerske, arhitektonske i tehničko-ekonomske konsultantske organizacije. Ragusa ističe kako broje čak 400 zemalja članica i prave zaradu od 3 milijarde eura od čega 45 % upravo dolazi iz stranih zemalja. U fokusu su im, kaže, zemlje Istočne Evrope i Balkana, Centralne Azije i Srednjeg Istoka. Na seminar su doveli deset kompanija članica i cilj im je, dodaje, da bolje upoznaju BiH, njenu kulturu, te da će se baviti prioritetnim projektima iz sektora transporta, energije, vode i infrastrukture sa razvijanjem saradnje sa lokalnim poduzetnicima i institucijama.

"Nadamo se da ćemo pronaći partnere sa kojima ćemo moći aplicirati na međunarodne tenderske projekte koje finansira Svjetka banka ili Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj jer mi s jedne strane nudimo tehničku ekspertizu i geografski kapacitet a lokalne kompanije nude znanje tržišta i lokalnih prilika na terenu.Takvi spojevi u projektima postižu najbolje rezultate. OICE želi da se vrati u BiH i zaista sam optimista kada je ovaj skup u pitanju." izjavio je Ragusa za Akta.ba, .

Kad su u pitanju bh privrednici, svi su složni da im je Italija jako važna jer im omogućava garanciju i ekonomsku sigurnost.

 

N.K

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti