Hoteli Ilidža: Privrednici su prinuđeni doslovno raditi posao VIK-a

05.07.2019. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Hoteli Ilidža: Privrednici su prinuđeni doslovno raditi posao VIK-a

Uprava HBRD Hoteli Ilidža d.d. demantirala je navode ministra Srđana Mandića, poručujući kako Hoteli Ilidža jesu priključeni na centralni sistem VIK-a.

Uprava HBRD Hoteli Ilidža d.d. demantirala je navode ministra Srđana Mandića, poručujući kako Hoteli Ilidža jesu priključeni na centralni sistem VIK-a, ali da imaju pravo i na alternativni priključak. U demantu su naveli i kako je za vrijeme Konakovićevog mandata na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza BiH, Košarkaški savez ostao dužan Hotelima Ilidža cca. 200.000 KM, a da je Konaković isplatu tog iznosa uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili:

"U toku 2017. godine dolazilo je, i to u vrijeme turističke sezone, do redukcija vode, a što je prouzročilo ogromnu materijalnu štetu u vidu gubitka prihoda u iznosu od 1.540.371,66 KM u koji nije uračunat PDV, pa je lako izračunati da je država izgubila iznos od 261.863,182 KM na ime PDV-a", navodi se u odgovoru Hotela Ilidža.

Hoteli Ilidža d.d. Sarajevo su, kako navode, iz navedenih razloga bili prinuđeni pronaći alternativno rješenje, kako i dalje ne bi trpili gubitke.

"To rješenje nije bilo protuzakonito. Naprotiv, Hoteli Ilidža su obezbijedili pravosnažnu urbanističku saglasnost, izvedbene projekte, elaborate i svu drugu neophodnu dokumentaciju u cilju korištenja podzemnih pitkih voda", ističe se u demantiju.

Prema njihovim navodima, Vlada Kantona Sarajevo je pravilno uočila da Vodovod i kanalizacija ne poduzima apsolutno ništa, čak i kad ima odobrena sredstva, na koja se plaćaju kamate, da rekonstruiše i pravilno održava postojeću vodovodnu mrežu, a posebno da ulaže u proširenje i poboljšanje postojeće mreže.

"Privrednici, pa tako i Hoteli Ilidža, su prinuđeni doslovno raditi posao VIK-a za koji je plaćen od strane građana i privrednih društva. S obzirom na to da su Hoteli Ilidža pribavili potrebnu dokumentaciju i zaključili ugovor sa JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo o kontroli i pregledu vode iz bunara AB-2, jasno je da se ne radi ni o kakvim nelegalnim priključcima i neovlaštenoj potrošnji vode", stoji u demantiju.

Napominju kako posebno valja naglasiti da Hoteli Ilidža uredno izmiruju propisanu naknadu za korištenje vode iz bunara AB-2 Agenciji za vodno područje rijeke Save.

"Lažni su navodi da je u toku 2018. godine bilo ko iz VIK-a dolazio i pokušavao kontrolisati vodovodne instalacije i sistem napajanja. Tek 2019. godine, tačnije nakon što je Elmedin Konaković izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS, predstavnici VIK-a su počeli dolaziti u kontrole. Lažni su navodi iz članka da Hoteli Ilidža nisu dozvolili kontrolu vodovodnih instalacija iz sistema napajanja, te očitanje vodomjera, a gnusna je laž da je privredno društvo Hoteli ilidža raskinulo plombe na vodomjerima", navode iz Uprave Hotela Ilidža.

Sa druge strane, Hoteli Ilidža, kao i svi drugi privredni subjekti i građani imaju pravo na korištenje javnih komunalnih usluga, uz istovremenu obavezu plaćanja potrošenog, a ovo pravo mogu zaštititi u sudskom postupku.

"Hoteli Ilidža stoje na raspolaganju resornom ministarstvu, Vladi KS, VIK-u i inspekcijama, za dostavljanje svih relevantnih informacija i dokumentacije na osnovu koje će se lako zaključiti da Hoteli Ilidža ne nanose nikakvu štetu ni VIK-u, ni Kantonu Sarajevo, nego da se u hajci predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, koju prate mediji, radi o nečem sasvim drugom. Za vrijeme mandata gospodina Konakovića na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza BiH, Košarkaški savez je ostao dužan Hotelima Ilidža cca 200.000 KM. Isplatu tog iznosa gospodin Konaković je uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili", odgovorili su iz Hotela Ilidža. 

Upozorili su da se Hotelima Ilidža nanosi nenadoknadiva šteta, pogotovo u jeku turističke sezone.

"Cijela lažna priča o štetama koje navodno trpi VIK i KJKP Rad u pružanju usluga Hotelima Ilidža predstavlja najprostije reketarenje od strane gospodina Konakovića, a na koje Hoteli Ilidža neće pristati. Nepobitan je argument da niti jedan drugi privredni subjekt u Kantonu Sarajevo nije izložen navodnim dobronamjernim kontrolama dirigovanim i medijski najavljenim od strane gospodina Konakovića", navodi se u odgovoru Hotela Ilidža.

Navode kako je dodatni argument činjenica da gospodin Konaković, za vrijeme dok je bio premijer Kantona Sarajevo, nije predložio donošenje niti jednog podzakonskog akta koje mu je naložio Zakon o koncesijama KS iz 2011. godine.

"Konaković za vrijeme predsjedavanja Vladom KS nije postupio po jasnim direktivama iz Plana upravljanja otpadom KS za period 2015-2020. godina, iako je plan donešen 21.07.2015. godine. Očigledno je da gospodin Konaković boluje od ‘naknadne pameti’, a da za vrijeme svog predsjedavanja Vladom Kantona Sarajevo nije radio svoj posao", zaključeno je u demantiju Hotela Ilidža.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti