Sanski Most najuspješnija općina u USK po vanjskotrgovinskoj razmjeni

17.08.2019. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Sanski Most najuspješnija općina u USK po vanjskotrgovinskoj razmjeni

Kontinuirana podrška lokalnoj privredi kroz budžet općine rezultirao je i porastom nekih makroekonomskih indikatora.

U cilju izrade analize efekata lokalnih poticajnih mjera usmjerenih razvoju lokalne privrede, načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović sa saradnicima posjetio nekoliko lokalnih privrednih subjekata koji svojim obimom poslovanja predstavljaju okosnicu razvoja Općine Sanski Most.

Ovom prilikom je načelnik sa svojim saradnicima posjetio firme SIKA Limarstvo, Delta Plus BH i HIK SM, koje su ujedno bili i najveći korisnici dijela poticajnih sredstava koje Općina Sanski Most već nekoliko godina unazad planira budžetom općine, a koja su usmjerena podršci zapošljavanju, realizaciji novih i proširenju postojećih investicija s naglaskom na proizvodnu djelatnost sa visokim stepenom izvoza.

U sklopu navedena tri privredna subjekta realizirano je zaposlenje 10 od ukupno 38 novouposlenih kroz zajedničku poticajnu liniju Općine Sanski Most i UNDP kroz Projekt ekonomskog i okolišnog upravljanja MEG kojeg finansira Vlada Švicarske, odnosno navedeni privredni subjekti su realizirali 62.240,00 KM od ukupno 238.000,00 KM koliko je iznosio grant za podršku zapošljavanju u zadnjih godinu dana.

Pored navedenih poticaja, iste firme su ostvarile ukupno i dodatnih 110.796,00 KM subvencije za izgradnju 3 nova proizvodna pogona po osnovu povrata sredstava za rentu i komunalije, čime je ukupna podrška Općine sanski Most lokalnoj privredi u posljednih godinu dana iznosila oko 350.000,00 KM. S ciljem realizacije novih investicija i povećanja stope zaposlenosti, Općina Sanski Most je i ove godine planirala sredstva za podršku zapošljavanju, a krajem augusta očekuje se i raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu grant sredstava za podršku nabavke novih mašina i opreme za potencijalnih 8 privrednih subjekata, što će predstavljati novi vid podrške proizvodnom sektoru s područja Sanskog Mosta.

Kontinuirana podrška lokalnoj privredi kroz budžet općine rezultirao je i porastom nekih makroekonomskih indikatora za 2018. godinu, tako da prema posljednjim statističkim pokazateljima ukupni izvoz s područja naše općine iznosi oko 59 miliona KM, što je za 26 miliona KM više u odnosu na godinu prije.

Time je pokrivenost uvoza izvozom čak 196 %, što uz pozitivan saldo od 29 miliona KM Općinu Sanski Most stavlja na 1. mjesto među općinama USK po uspješnosti vanjskotrgovinske razmjene. Također, u protekloj godini došlo je do povećanja broja zaposlenih za 354 lica, što je povećanje ukupnog broja zaposlenih za čak 8% u odnosu na godinu ranije, a skoro četvrtina ovog broja je rezultat pomenutih poticajnih mjera Općine Sanski Most.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti