Dobra saradnja BiH i Turske u području zdravstva

29.01.2020. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Dobra saradnja BiH i Turske u području zdravstva

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovne Ankica Gudeljević razgovarala je na odvojenim susretima sa veleposlanicima Republike Turske, Japana i Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovne Ankica Gudeljević razgovarala je na odvojenim susretima sa veleposlanicima Republike Turske, Japana i Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Tijekom razgovora sa veleposlanikom Republike Turske Haldunom Kocom naglašena je dobra suradnja dvije zemlje. Turski veleposlanik poseban interes iskazao je za suradnju u području zdravstva. Istaknuo je spremnost svoje zemlje za pomoć u zdravstvenom zbrinjavanju migranata, posebice ističući aktivnosti koje na terenu u centrima za smještaj migranata vodi turski Crveni polumjesec. Informirao je ministricu Gudeljević da o projektima obnove kulturnopovijesnog naslijeđa koje je njegova zemlja vodila u BiH, te najavio mogućnost postizanja sporazuma o međusobnom otvaranju kulturnih centara između BiH i Turske.

I u razgovoru ministrice Ankice Gudeljević sa veleposlanikom Japana u BiH  Hideyuki Sakamotom najviše pozornosti posvećeno je projektima koje je Japan realizirao u Bosni i Hercegovini. Japanski veleposlanik istaknuo je velika ulaganja njegove zemlje u područjima zdravstva, socijalne skrbi i naobrazbe. Naglasio je da je u tijeku projekt izrade zajedničkog nastavnog plana za tjelesni odgoj za osnovne škole u BiH koji  financira Vlada Japana. Informirao je ministricu Gudeljević da su, s obzirom na održavanje olimpijskih igara ove godine u Tokiju, sport, zdrav život i aktivnosti mladih u središtu zanimanja njegove zemlje.

Ministrica Ankica Gudeljević u razgovoru sa veleposlanikom Republike Mađarske Krisztianom Posa najviše pozornosti posvetila je mladima i naobrazbi. Veleposlanik Posa rekao je da njegova zemlja daje 50 stipendija studentima i postdiplomcima iz BiH za školovanje u Mađarskoj, te apelirao na potpisivanje memoranduma između dvije zemlje kako bi studenti iz BiH u potpunosti iskoristili pogodnosti koje im Mađarska daje.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u svim razgovorima istaknula je kao prioritet uspostavu dobre suradnje i koordinaciju sa svim razinama vlasti kako bi realizacija izuzetno važnih projekata i sporazuma bila olakšana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti