Bihaćka kompanija razvila prvi 'Made in BiH' mobilni bolnički krevet

29.04.2020. 13:39 / Izvor: Fena
Bihaćka kompanija razvila prvi 'Made in BiH' mobilni bolnički krevet

Bihaćka kompanija Č.J. u saradnji s inženjering i konsultantskom kućom Targer Engineering and Consulting iz Sarajeva radi na razvoju novog proizvodna na našem tržištu.

Bihaćka kompanija Č.J. u saradnji s inženjering i konsultantskom kućom Targer Engineering and Consulting iz Sarajeva radi na razvoju novog proizvodna na našem tržištu.

Radi se o prvom bosanskohercegovačkom fleksibilnom, sklopivom i mobilnom bolničkom krevetu koji će medicinskom osoblju olakšati rad sa pacijentima, a s druge strane pacijentima će pružiti udoban i funkcionalan smještaj u toku prevazilaženja zdravstvenih tegoba.

Ideja se rodila u toku smanjenja narudžbi standardnog proizvodnog portfolija ove kompanije uzrokovana redukcijom protoka ljudi i roba u doba trajanja pandemije COVID-19.

Pri odabiru proizvoda za razvoj, u obzir su uzeti faktori kao što su namjena novog proizvoda, potreba za istim u ovom trenutku, kao i njegova komercijalizacija u post kriznom periodu. Također, jedna od osnovnih vodilja je bila da se osmisli i izradi proizvod koji možemo proizvesti brzo, efikasno, kvalitetno iz većinski raspoloživih resursa u BiH.

Od same ideje do razrade i proizvodnje prvog prototipa je trebalo 20 dana. Proaktivnost, konstruktivnost, stručnost i fokusiranost uključenih u projekat rezultirale su prototipom prvog bolničkog kreveta "made in BiH".

Ovaj krevet će pronaći svoju namjenu u bolnicama, poliklinikama, skrbi starih i iznemoglih lica, kao i u kućnoj njezi pacijenata.

"Trenutno radimo na unapređenju prvog prototipa, njegovoj elektrifikaciji i kanalima distribucije u BiH, regionu i EU", navode iz kompanije.

Prvi proizvedeni komadi će biti donirani u neke od javnih ili privatnih zdravstvenih ustanova, sa kojima ćemo nastaviti sarađivati u cilju mogućih unapređenja i eventualnog razvoja novih proizvoda prema njihovim potrebama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti