Besplatna savjetodavna podrška za poduzetnike i obrtnike općine Sanski Most

22.05.2020. 19:20 / Izvor: Akta.ba
Besplatna savjetodavna podrška za poduzetnike i obrtnike općine Sanski Most

Pristup platformi je omogućen samo registrovanim korisnicima, a sama registracija je veoma jednostavna i zahtjeva unos korisničkog imena i šifre.

Općina Sanski Most obavještava obrtnike i poduzetnike sa područja općine da je u sklopu saradnje sa Investicijskom fondacijom IMPAKT osigurana besplatna savjetodavna podrška koja će biti dostupna za vrijeme trajanja stanja nesreće u Federaciji BiH odnosno dok budu dostupni programi za saniranje negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata uzrokovanih COVID 19 pandemijom.

Savjetodavna podrška postojećim poduzetnicima i obrtnicima podrazumijeva podršku ekonomista, pravnika i drugih stručnjaka koji će, u saradnji i uz koordinaciju predstavnika Općine Sanski Most, pružati savjete, informacije i pomoć pri korištenju finansijske podrške koja je raspoloživa na različitim nivoima vlasti u BiH.

Općinske vlasti u Sanskom Mostu pripremile su više mjera o tome kako pomoći lokalnim privrednicima da se izbore s ekonomskim teškoćama uslijed pandemije koronavirusa.  

Također, stupio je na snagu i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Federacije BiH, dok je Agencija za bankarstvo FBIH donijela Odluku o programu mjera (tzv.moratorij na kredite) koje banke poduzimaju sa ciljem ublažavanja efekata pandemijom  COVID-19.

Svi ovi programi imaju zasebnu administraciju, te iziskuju značajan trud da bi im se pristupilo. Kroz savjetodavnu podršku će se poduzetnicima i obrtnicima pomoći da ostvare prava koja im pripadaju.

"Svi zainteresovani poduzetnici i obrtnici sa područja Sanskog Mosta koji su zainteresovani za savjetodavnu podršku za prevazilaženje negatvnih posljedica COVID 19 pandemije mogu svoj upit dostaviti putem e-mail adresa: amer@sanskimost.gov.ba ili info@impakt.ba. U tekstu mail-a odnosno prijavi je dovoljno da napišete Vaše ime i prezime, da dostavite podatke o Vašem obrtu ili privrednom društvu (naziv, adresu i ID broj), te kontakt detalje (broj telefona).", stoji u uputi. 

Pored savjetodavne podrške, zainteresovani će imati pristup platformi www.znanje.berzarada.ba koja sadrži neophodne informacije, formulare i odgovore na najčešće postavljena pitanja o načinima korištenja olakšica/podrške za poduzetnike i obrtnike.

Pristup platformi je omogućen samo registrovanim korisnicima, a sama registracija je veoma jednostavna i zahtjeva unos korisničkog imena i šifre.

Kako bi se na adekvatan način oblikovao program savjetodavne podrške za postojeće poduzetnike i obrtnike na području općine Sanski Most, pripremljen je kratak upitnik kako bi se stekao uvid u najznačajnije potrebe za podrškom koje će privrednim subjektima omogućiti normalizaciju poslovanja ali i dalji rast i razvoj.

S tim u vezi, pozivaju se poduzetnici i obrtnici sa područja Sanskog Mosta da ispune upitnik.

Odgovori će biti korišteni isključivo u naprijed navedene svrhe i dalje se neće distribuirati.

Mentorski program IMPAKT dio je programa podrške razvoju poduzetništva i očuvanja radnih mjesta pod nazivom "YEP inkubator poslovnih ideja" koji će se implementirati u 2020. godini na području općine Sanski Most, a u sklopu mjera ekonomskog oporavka i razvoja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti