NVO neće imati pravo glasa u donošenju odluka bitnih za životnu sredinu u RS

30.06.2020. 07:46 / Izvor: BHRT
NVO neće imati pravo glasa u donošenju odluka bitnih za životnu sredinu u RS

Ekološke nevladine organizacije biće isključene iz procesa donošenja odluka bitnih za životnu sredinu u Republici Srpskoj.

Ekološke nevladine organizacije biće isključene iz procesa donošenja odluka bitnih za životnu sredinu u Republici Srpskoj. Izmjenama Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske, ukida se Savjetodavno vijeće u kojem su stručna javnost i civilno društvo imali pravo na svoje predstavnike.

Glas stručne javnosti i nevladinih organizacija o zaštiti životne sredine postaje sve tiši. U Zakonu o zaštiti životne sredine Republike Srpske briše se član 32. Ukida se Savjetodavno vijeće od 7 članova u kojem su sjedili i predstavnici civilnog društva.

“Nevladin sektor. Zna se njegova uloga. On nek se bavi poslom za koji je registrovan. Da oni mogu učestvovati u donošenju odluka, ne vidim nijedan osnovan razlog. Oni trebaju da ukazuju na sve ono što bi moglo da utiče na devastaciju prostora prirode, ali da budu u potpunosti objektivni i da ne favorizuju određene investitore, druge ne”, kaže ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić.

Nudimo mišljenje više, odgovaraju u Centru za životnu sredinu. Kažu da ne traže da donose odluke već da kroz Savjetodavno vijeće svojim stručnim
mišljenjem pomognu u donošenju što kvalitetnijih odluka u cilju zaštite životne sredine.

“U tom smislu, na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva i zalaganja, imamo šta da kažemo. Predstavljamo veliki broj ljudi odnosno građana RS koji preko nas mogu da utiču na takve odluke odnosno da daju savjete ministarstvu”, ističe potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bijelić.

Dok poslanici raspravljaju o Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske, nevladin sektor apeluje na poslanike Narodne skupštine da amandmanima traže vraćanje Savjetodavnog vijeća.

“Mi smo više puta govorili da bi trebalo da bude neko ne samo savjetodavno tijelo nego i tijelo koje će kontrolisati kako se koriste prirodni resursi Republike Srpske. Međutim, jasno je nama zašto nije prihvaćen taj prijedlog. Nije prihvaćen jer bi tada bilo transparentno ko dobija koncesiju na recimo rijekama, ko stavlja rijeke u cijevi”, kaže poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

Glas civilnog sektora u donošenju svih odluka mora da se čuje. Ovo poručuju u Centru za promociju civilnog društva. Kažu da nevladin sektor nije sam sebi svrha već predstavljaju glas građana u procesima donošenja odluka.

“I to je zapravo naša obaveza, da učestvujemo, kako u smislu znanja i ekspertize koje organizacije civilnog društva dakako da imaju a sa druge strane je to i glas građana”, naglašava Dragana Cvjetković iz Centra za promociju civilnog društva.

Borci za zaštitu životne sredine pozivaju se i na Arhusku konvenciju, prema kojoj se građanima omogućava slobodan pristup informacijama, ali i učešće u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti