Spreman izolatorij u Studentskom domu Bjelave sa 100 kreveta

07.08.2020. 16:15 / Izvor: N1
Spreman izolatorij u Studentskom domu Bjelave sa 100 kreveta

Spremne 53 sobe sa 100 kreveta za potrebe privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

U paviljonu II Studentskog doma na Bjelavama pripremljene su 53 sobe sa 100 kreveta za potrebe privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

Rukovodilac dodatne djelatnosti SC-a Sarajevo Esmir Opardija rekao je za N1 kako su privremeni izolatorij osposobili u osam sati jutros, ali kako se nadaju da on neće biti potreban.

"Tražili smo rješenje da to ne budu studentski domovi, jer razumijemi i zabrinutost studenata, ali oni (KS) su insisitrali da to bude u sklopu naselja Bjelave zbog blizine UKC-a i Podhrastova. Ponašamo se kao odgovorna firma čiji je vlasnik KS i stavili smo se na raspolaganje. Ovdje nije kraj radova, sada prostor trebaju preuzeti Krizni štab, ljekari, epidemiolozi i ostali koji će upravljati njime i mi očekujemo da se jave i preuzmu ga jer smo sve osigurali", rekao je Opardija.

Istako je kako im "ide na ruku to što trenutno studenti ne borave u domu" i nadaju se da će do 15.9. biti pronađeno neko drugo rješenje jer tada počinje akademska godina i studenti se vraćaju u svoje sobe.

Dogovor o formiranju ovog izolatoriju postignut je na jučerašnjem sastanku koji je održan u zgradi Kantona Sarajevo, a kojem su prisustvovali v.d. direktora JU Studentski centar Sarajevo Esmir Opardija, premijer KS Mario Nenadić, predstavnici Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te nekoliko direktora javnozdravstvenih ustanova koji su nadležni za zbrinjavanje pacijenata na primarnom i sekundarnom nivou.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu ad hoc - privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizirati podrška njegovom radu od strane medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcioniranju ovog izolatorija, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

(Foto: N1)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti