Svjetska banka: Odobreno 123 miliona KM za razvoj koridora rijeka Save i Drine

08.08.2020. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Svjetska banka: Odobreno 123 miliona KM za razvoj koridora rijeka Save i Drine

Ovaj program, koji obuhvata tri zemlje iz sliva rijeka Save i Drine – Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora – će primjenom integriranog pristupa finansirati aktivnosti zaštite od poplava,

Novi Program integriranog razvoja koridora Save i Drine (SDIP), kojeg podržava Svjetska banka, će ojačati prekograničnu saradnju u oblasti voda i unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava na koridorima Save i Drine. Odbor izvršnih direktora Svjetske banke je jučer odobrio Prvu fazu programa, u iznosu od 123,2 miliona EUR (ekvivalent 134 miliona US$) za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Republiku Srbiju.

Ovaj program, koji obuhvata tri zemlje iz sliva rijeka Save i Drine – Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora – će primjenom integriranog pristupa finansirati aktivnosti zaštite od poplava, upravljanja okolišem i modernizacije luka u cilju unaprjeđenja povezanosti duž koridora Save i Drine. Projekt će takođe pomoći na jačanju prekogranične saradnje u oblasti voda i povećanju regionalnog ekonomskog rasta u zemljama gdje je COVID-19 doveo do povećanja osjetljivosti.

“Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišten potencijal za pokretanje ekonomskog rasta, regionalne povezanosti, otpornosti na rizike od klimatskih promjena, socijalnu koheziju i otvaranje radnih mjesta“,  kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan. “Ova prekogranična saradnja ima potencijal da osigura korist za lokalne zajednice i poslovne subjekte duž riječnih koridora, a imaće i dalekosežne ekonomske uticaje na zemlje u slivu.”

Program ima za cilj ubrzanje regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i jačanje institucija i procedura putem kojih zemlje u slivu rijeka Save i Drine ostvaraju saradnju. Projektne mjere na ublažavanju rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara, i pružiti zaštitu od stogodišnjih voda za oko 400.000 stanovnika. Projekt će takođe unaprijediti povezanost i plovnost vodnog puta rijeke Save za oko 200 km i pojačaće prekograničnu saradnju u oblasti voda kroz razmjenu znanja između sektora i zemalja u slivu.

Program će se odvijati u dvije uzastopne faze, koje će se dijelom preklapati i ukupno će osigurati približno 332 miliona US$ tokom narednih deset godina za podršku dugoročnom i klimatski pametnom ekonomskom rastu i regionalnoj saradnji. 

U prvu fazu, koja je danas odobrena, uključene su Srbija (78,2 miliona EUR), Bosna i Hercegovina (30 miliona EUR) i Crna Gora (15 miliona EUR za sliv Lima i Grnčara). U prvu fazu će takođe biti uključena Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, izgradnji kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti