Izolatorij na Bjelavama počinje raditi naredne sedmice

08.08.2020. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Izolatorij na Bjelavama počinje raditi naredne sedmice

Zalihić je pojasnio da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta.

Nakon okončanja današnjeg operativnog sastanka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dogovoreno je da privremeni izolatorij u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama počne raditi u ponedjeljak, a sve medicinske ustanove će dati zdravstvene radnike.

Članovi Kriznog štaba MZ KS, direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić danas su na sjednici formirali koordinacioni tim koji čine članovi Kriznog štaba. Koordinacioni tim ima zadatak da do pondjeljka stavi u funkciju izolatorij.

Zalihić je pojasnio da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, te postoji potreba za formiranjem dodatnog izolatorija u kojem bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

"Svi koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravnih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu", kazao je Zalihić.

Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je definiran "algoritam pacijenta" ili "put Covid pacijenta".

"Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transportovan na Bjelave i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta", naglasio je Zalihić.

Sve medicinske ustanove u KS, dodao je, dat će svoje doprinos, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata.

"Na nama je sad da to preko vikenda izdefinišemo, to jest ko će od zdravstvenih radnika raditi, koje zdravstvene ustanove će dati određene specijaliste, medicinske sestre i tehničare - dodao je Zalihić", saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti