Poljoprivredni poligon na Mojmilu udvostručio proizvodnju

23.08.2020. 10:25 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivredni poligon na Mojmilu udvostručio proizvodnju

Sve proizvode zainteresovani mogu kupiti na lokalitetu poligona Mojmilo.

Poljoprivredni proizvodno- edukativni poligon Mojmilo koji djeluje u okviru JP Lokom ove godine skoro je udvostručio plasteničku proizvodnju.

"Sa ranijih 750 m2 proizvodnja je proširena za dodatnih 600 m2 pa se sada povrće proizvodi na više od 1300 m2. Do odluke o proširenju proizvodnje došlo se nakon pojave korona virusa, u sklopu ukupnih mjera povećanja poljoprivredne proizvodnje u našoj općini, što bi trebalo umanjiti negativne posljedice ekonomske krize", kazao je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

U sklopu ovog programa više od 200 građana dobilo je na besplatno korištenje zemljište u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje za vlastite potrebe.

Ono što poljoprivrednu proizvodnju na poligonu Mojmilo čini posebnom je činjenica da se radi o organskoj proizvodnji prilikom koje se ne koriste nikakvi pesticidi niti umjetna gnojiva. Kvalitet ove proizvodnje za nekoliko godina postigao je takav nivo da je postao ogledno mjesto koje posjećuju i agronomi iz država Evropske unije.

Sve proizvode zainteresovani mogu kupiti na lokalitetu poligona Mojmilo, gdje sami mogu ubrati plodove za sebe, ili na Eko-štandu JP Lokom kod sportske dvorane Dobrinja. Poljoprivredno edukativni poligon zapošljava 6 osoba i dokaz je da se može živjeti i od poljoprivrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti