Više od pola miliona KM za pomoć oporavku privrede u Srebreniku

29.09.2020. 10:51 / Izvor: Akta.ba
Više od pola miliona KM za pomoć oporavku privrede u Srebreniku

Do ovih finansijskih sredstava se u značajnoj mjeri došlo mjerama štednje u prijedlogu budžeta

U ovom veoma teškom vremenu Grad Srebrenik uspio je da iz Budžeta grada i djelimično vanjskih izvora, obezbijedi značajna sredstva za pomoć poslovnim subjektima, odnosno pravnim i fizičkim licima koja samostalno obavljaju djelatnost, kao i poljoprivrednicima, te finansijska sredstva za mlade i žene koji planiraju pokretanje novih biznisa, a sve u cilju prevazilaženja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Do ovih finansijskih sredstava se u značajnoj mjeri došlo mjerama štednje u prijedlogu budžeta (ukidanje finansiranja političkih stranaka, smanjenje troškova reprezentacije, tekuće rezerve i sl.).

Pored navedenih programa pomoći Gradsko vijeće je u nacrtu usvojilo izmjene odluka o komunalnim taksama i isticanju reklame, te zakupu javnih površina, a sve u cilju rasterećenja privrede od plaćanja dijela navedenih naknada za tekuću godinu, rečeno je za Akta.ba.

Programi pomoći su podijeljeni u četiri dijela:

1.      JAVNI POZIV ZA SUBVENCIJU POSLOVNIM SUBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA SREBRENIK ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA UZROKOVANIH STANJEM NESREĆE (OBJAVLJEN 13.05.2020.) ZA NAVEDENI JAVNI POZIV JE STAVLJENO NA RASPOLAGANJE 100.000 KM 

Navedeni program je usmjeren na poslovne subjekte, odnosno pravna te fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost (ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, prevozničke firme, trgovine na malo obučom, odječom, cvijećem, nakitom i dr.), a kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti tokom stanja nesreće. Namjena subvencije odnosi se na pokriće troškova za obavljanje djelatnosti nastalih za vrijeme trajanja stanja nesreće, a radi se o jednokratnoj pomoći pravnim i fizičkim licima u prevazilaženju šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa. 

2.      ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDI KROZ TRI POGRAMA IZ BUDŽETA GRADA I VANJSKIH IZVORA OBEZBIJEĐENO JE 275.000 KM. 

Navedeni programi su namijenjeni kao podrška poljoprivrednim proizvođačima za sufinansiranje troškova sjemenskog materijala u proljetnoj i jesenskoj sjetvi, gnojiva, đubriva, kao i poticaj za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru, pomoć za uginuće stoke, te podrška razvoju pčelarstva i uvođenju novih pčelara u sistem.

3.      ZA PODRŠKU ŽENAMA I MLADIMA U OSNIVANJU BIZNISA IZ BUDŽETA GRADA I VANJSKIH IZVORA OBEZBIJEĐENO JE 115.000 KM 

Kao podršku u osnivanju biznisa za žene i mlade sa našeg područja uspjeli smo obezbijediti nekoliko značajnih programa koji će se provoditi u saradnji sa USAID-om, CEFE BiH i Američka ambasada, te Investicijskom fondacijom IMPAKT. Navedeni programi imaju za cilj da pruže podršku poduzetništvu, pomognu realizaciju poduzetničkih poduhvata, te pomognu u očuvanju postojećih poduzetnika i obrtnika. U okviru provedbe ovih programa biće raspisani javni pozivi koji bi trebali doprinijeti osnivanju većeg broja privrednih subjekata. Za novoosnovane privredne subjekte pored mentorske podrške biće obezbjeđena i nepovratna grant sredstva za početak poslovanja.

4.      ZA POMOĆ U STVARANJU POVOLJNIJEG POSLOVNOG OKRUŽENJA IZ BUDŽETA JE IZDVOJENO 33.000 KM 

U okviru ovog programa obezbijedli smo sredstva kojim će se pomoći rad udruženja obrtnika, privrednika i zemljoraničkih zadruga na našem području. Također je planirano da se podrži razvoj malog i srednjeg biznisa i promoviše te afirira poljoprivredna proizvodnja.

"Na  kraju, a nimalo neznačajno moramo navesti mjeru po kojoj je Grad Srebrenik jedinstven u okruženju, a koja se odnosi na refundaciju troškova osnivanja obrta. Ovom mjerom se svima koji se samozapošljavaju refundiraju svi troškovi nastali prilikom otvaranja novih obrta, te na taj način možemo reći da u Srebreniku pokretanje biznisa i osnivanje obrta možete uraditi za O KM", poručili su iz Općine Srebrenik za Akta.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti