Štampanje miliona printanih materijala za sjednice postaje prošlost

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Štampanje miliona printanih materijala za sjednice postaje prošlost

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, rekao je da se proces digitalizacije odvija u tri faze.

09.10.2020. 11:24 / Izvor: Akta.ba

U Skuštini grada Banja Luka jučer je prezentovan projekat digitalizacije rada gradskog parlamenta, čime bi štampanje miliona printanih primjeraka materijala za sjednice trebalo da postane dio prošlosti, mijenjajući ih gotovo u potpunosti digitalnim formama. Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, rekao je da se proces digitalizacije odvija u tri faze.

"Već 2018. godine, zajedno sa Inovacionim centrom, pokrenuli smo inicijativu prema američkoj ambasadi kojoj smo zahvalni za odobreni grant u iznosu od 50.000 KM za prvu fazu projekta. Danas, godišnje štampamo više od milion primjeraka štampanih materijala, odnosno oko 90 kompleta. U prvoj fazi modernizacije, taj broj smo sveli na 35 do 40 kompleta, sa krajnjim ciljem da komunikaciju, u budućnosti, u potpunosti prebacimo u digitalni oblik. Druga faza digitalizacije obuhvatiće sam tok sjednice u skupštinskoj sali, a treća je konferencijski sistem koji je star skoro 20 godina i mora se zamijeniti", naveo je Talić.

Gradonačelnik Igor Radojičić, kazao je da će novi saziv Skupštine sačekati novi i bolji uslovi za rad.

"Pripremljeni su tableti i novi softver što će omogućiti elektoronsku dostavu materijala. Takođe, građani će putem mobilne aplikacije moći da prate rad Skupštine grada", istakao je Radojičić i dodao da je ovo samo jedan detalj iz strategije „pametnog grada“ koji podrazumijeva digitalizaciju rada gradskih institucija.

Zamjenik direktora kancelarije Ambasade SAD u Banjoj Luci, Rami Bler, izjavio je da je digitalizacija neophodna kako bi se grad razvijao i napredovao. On je naglasio da je ovo je početak zajedničkog rada, te izrazio zadovoljstvo što Ambasada SAD može učestvovati u poboljšanju usluga gradske administracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti