Od sada elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci i Gradišci

15.10.2020. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Od sada elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci i Gradišci

Cilј projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Danas, 15.10.2020. godine počeo je sa radom pilot integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Banjaluci i Gradišci koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 5 dana, i to bez potrebe za dolaskom u gradsku upravu.

Sistem je jednostavan za korištenje a pristupa mu se putem linka http://egradjevinska.vladars.net dostupnog na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na video konferenciji koja je održana ovim povodom, učestvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u BiH Mat Fild (Matt Field), Lada Buševac, šefica Kancelarije IFC  u Bosni i Hercegovini, predstavnici gradova Banjaluka i Gradiška, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske.

Zajednički je konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i  reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat pobolјšanja poslovnog okruženja – LIFE koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Cilј projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

"Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banjaluci i Gradišci, i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi u Banjaluci i Gradišci, što će dodatno povećati atraktivnost Banjaluke i Gradiške za investiranje.  Uvođenjem integrisanog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola će biti dodatno racionalizovan, očekujemo da se na lokalnom nivou ostvare velike uštede, a naročito da će doći do smanjenja investicionih troškova. Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi Republike Srpske slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj uvedu ovaj sistem i to sada isklјučivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima“, rekla je ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Proces uspostave integrisanog sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci i Gradišci  je obuhvatao izmjene niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, te cjelovitu regulatornu reformu u ove dvije pilot lokacije, kako bi se omogućilo elektronsko vođenje administrativnih postupaka u sektoru građenja.

"Kada smo započeli projekat LIFE, prema izvještaju Svjetske banke, u Bosni i Hercegovini je prosječno bilo potrebno 320 dana za dobijanje građevinske dozvole. Danas, u Banjaluci i Gradišci, uz kompletiran zahtjev dozvolu možete dobiti za 5 dana i to da uopšte ne morate fizički otići do gradske uprave. U proteklih 5 godina, IFC je investirao svoja znanja i zajedno sa partnerima strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog pravog digitalnog servisa za građane i privrednike u Bosni i Hercegovini. Digitalizacija usluga javnog sektora je budućnost, budućnost koja je na dohvat ruke. Mi ovdje ne stajemo, jer kroz projekat LIFE nastavlјamo raditi na implementaciji on-lajn registracije privrednih subjekata u BiH“,  rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

"Pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola je veliko zajedničko postignuće. Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji.  To je model pružanja usluga koji želimo da se replicira širom BiH u smislu načina na koji vlade pružaju usluge svojim građanima, posebno tokom pandemije. Snažne veze između lokalnih i entitetskih vlada, kompanija i građana su nam pomogle da postignemo impresivne rezultate. Ujedinjeno Kralјevstvo će nastaviti da usko sarađuje sa našim partnerima na različitim nivoima vlasti i sa organizacijama poput IFC, kako bi podržali digitalizaciju, bolјe poslovno okruženje i pobolјšani kvalitet usluga za građane širom BiH", rekao je ovim povodom Mat Fild (Matt Field), britanski ambasador u Bosni i Hercegovini,

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti