Otvoren FAW 2020: Fokusirati se na javnu reviziju u borbi protiv prevara

17.11.2020. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Otvoren FAW 2020: Fokusirati se na javnu reviziju u borbi protiv prevara

Uloga javne revizije je uvijek bila jedan od najvažnijih stubova u prepoznavanju i sprečavanju prevara i korupcije u javnim institucijama i preduzećima.

Uloga javne revizije je uvijek bila jedan od najvažnijih stubova u prepoznavanju i sprečavanju prevara i korupcije u javnim institucijama i preduzećima, rečeno je danas tokom centralnog događaja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte BiH.

Ovogodišnji centralni događaj, koji se održava virtuelno, bit će usmjeren na ulogu revizije u prepoznavanju i izvještavanju o prevarama kao dijelu upravljanja javnim sektorom. Odlučni u svojoj namjeri da daju svoj skromni doprinos u podizanju svijesti na ovu bitnu temu, organizatori su optimistični da je ovo značajna tematika za mnoge.

Kako možemo izvještavanje učiniti transparentnijim, kakve izvještaje zahtijevaju interesne skupine, koje su glavne prepreke u poboljšanju korporativnog upravljanja, te najbolje prakse viđene u razvijenim zemljama? Ovo su pitanje na koja će učesnici dobiti odgovore u toku Centralnog događaja.

Ovogodišnji događaj je održan uz podršku ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Ambasador Matt Field, Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini  kazao je na početku svog izlaganja da je Covid-19 dominirao na svakom planu, ali prevara i korupcija nije odmarala.

PREVARA JE SKRIVENI ZLOČIN

Kako je kazao, Svjetska banka procjenjuje da je oko 5 posto svjetskog BDP-a izgubljeno na prevare i korupcije na godišnjem nivou, a ove godine je došlo i do povećanja.

"Kao i uvijek, kompanije i pojedinci su ti koji plaćaju cijenu. Prevara je kriminal koji ćete sigurno iskusiti tokom života, a postoji šansa da toga nećete biti ni svjesni jer ona je skriveni zločin. Prevaranti koriste obmanu i ciljaju slabosti kod ljudi iz sistema kako bi osigurali finansijsku dobit", istakao je britanski ambasador.

Poručio je da se treba fokusirati na javnu efikasnu reviziju i njenu ulogu u borbi protiv prevare. Smatra da efikasne revizije omogućavaju transparentnost i odgovornost u trošenju novca. 

"Bh. revizorski uredi imaju dobru priču, ali moraju još više raditi kako bi se njihove preporuke usvojile i implementirale. Mi prepoznajemo rizike i negativne uticaje korupcije i nastavljamo pomagati institucijama u BiH kako bi bile odgovorne, transparentne i efikasnije u svom odgovoru. To je ključni dio i zato smo izdvojili više od osam miliona funti na godišnjem nivou za implementaciju diljem Zapadnog Balkana", kazao je Field.

Pola bitke je, kako kaže, poštivanje zakona, a tu su i neke univarzalne preporuke koje svaki lider u poslovnom svijetu može implementirati. 

"Budite proaktivni i usvojite etički kod za menadžment i uposlenike. Pregledajte svoje interne kontrole u smislu efikasnosti i odredite područja koja su osjetljiva na prevare. Investiranje  u obuku je uvijek dobro potrošen novac, pa uobučite svoje uposlenike u polju tehnika za sprječavanje prevara". 

I na kraju, ali ne manje važno, redovno komunicirajte sa osobljem o politikama usmjerenim u borbu protiv prevare.

"Borba protiv prevare, mita i korupcije se nastavlja, a ova sedmica treba da nas podsjeti da samo zajedničkim radom možemo biti učinkoviti u toj borbi", poručio je on, radujući se novim prijedlozima i zaključcima za nove korake.

O važnosti obilježavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH govorio je Emir Ibišević, direktor i voditelj Odjela za poreze, pravne službe i BPS Deloittea Bosne i Hercegovine. 

"Danas smo se okupili kao aktivni članovi društva, da kroz kvalitetan razgovor doprinesemo transparentijem i proaktivnijem društvu, okrenutom ka odgovornijem djelovanju", istakao je on i dodao da su ponosni što su nakon prošlogodišnjeg uspjeha i ove godine uložili napore da na kvalitetan način obilježe ovako važnu inicijativu u Bosni i Hercegovini.

Kao inicijatori Međunarodne sedmice o podizanju svijesti i prevarama u BiH u Deloitteu smatraju da ovakve inicijative predstavljaju veliku važnost i odgovornost.

"Način na koji percipiramo našu odgovornost se ogleda u tome što želimo kreirati okruženje koje okuplja sve relevantne skupine unutar kojem možemo razgovarati o važnim i osjetiljivim temama kao što su prevara i korupcija", istakao je on.

SUZBIJAJE PREVARA I KORUPCIJE OD KLJUČNE VAŽNOSTI

Inicijative poput ove pružaju mogućnost da se uvjerimo koja je snaga zajedničkog djelovanja. 

"Ove godine smo suočeni sa globalnim izazovom koji je u mnogo čemu uticao na način na koji živimo, radimo i djelujemo. Unatoč tome, želimo vjerovati da je moguće napraviti korak naprijed u ovoj sferi i tu želju pokazujemo današnjim virtuelnim okupljanjem s ciljem da kreiramo promjene i krenemo naprijed", istakao je on.

Smatra da je podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi, kao i brojni ekonomskim i društvenim koristima koje suzbijaju prevare i korupcije od ključne važnosti.

"U društvu ovako snažne zajednice razlozi za obilježavanje ovako važne teme ostaju isti. Prevare i korupcija ostaju gorući problemi u našoj državi i moramo otvoreno razgovarati o ovoj temi", naveo je Ibišević.

Imajući to u vidu, centralni događaj organizaotori su posvetili ulozi javnih institucija i važnosti javne revizije u prepoznavanju koruptivnog ponašanja. Kao najveća revizorsko-konsultatnska kuća na svijetu, ove godine žele pokrenuti temu koju predstavlja razgovor na temu koja predstavlja jedan od temelja socioekonomskog napretka države.

Skreću pažnju na transparentnost, kvalitetu upravljanja, proaktivno djelovanje i najbolje prakse.

"Svi imamo odgovornost kada je u pitanju borba protiv korupcije i svi imamo obavezu ukazivati na posljedice koruptivnog ponašanja. Zajedničko koračanje u smjeru koje osuđuje i ne prihvata koruptivno ponašanje predstavlja jedan od najbitnijih faktora napretka. Obaranje statusa koju korupcija uživa je naš konačni cilj", poručio je Ibišević svečano otvorivši konferenciju. 

Ove godine međunarodna sedmica obilježava u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makednoji i Crnoj Gori. 

U sklopu ovogodišnjeg Centralnog događaja, učesnici će imati zadovoljstvo da budu dio kvalitetnog razgovora sa interesantnim govornicima i panelistima koji će nesebično podijeliti svoje znanje i stanovište na ovu temu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti