Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja s područja općine Centar

03.12.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Uplaćene jednokratne novčane pomoći za 26 porodilja s područja općine Centar

Uplaćeno je ukupno 7.600 KM.

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Sarajevo je okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, nakon čega je općinska Služba za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj izvršila uplatu ovih pomoći na bankovne račune za 26 porodilja iz općine Centar.

Uplaćeno je ukupno 7.600 KM, od čega je 11 porodilja koje su postale majke po prvi put dobilo po 200 KM, osam porodilja je dobilo po 300 KM za rođenje drugog djeteta, dok je za njih pet uplaćeno po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta. Na bankovne račune dvije porodilje uplaćeno je po 500 KM za rođenje blizanaca.

Ovaj projekat Općina Centar realizira od 2013. godine s ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM, te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa za porodilje, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti