Naknade za posebne kategorije otpada dodatno opterećenje za privredu

26.02.2021. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Naknade za posebne kategorije otpada dodatno opterećenje za privredu

PKFBiH, zajedno sa strukovnim udruženjima koja rade u Komori, sačinila je detaljnu analizu Prijedloga uredbe o proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, zajedno sa strukovnim udruženjima koja rade u Komori, sačinila je detaljnu analizu Prijedloga uredbe o proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i kriterijima za obračun i način plaćanja naknada i Prijedloga uredbe o načinu raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada.

U vezi s tim, a po osnovu poziva kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo Privrednoj komori FBiH (PKFBiH), tom su ministarstvu iz ove komore upućeni primjedbe, prijedlozi i sugestije koji se odnose na prijedloge spomenutih uredbi.

Kao zastupnik interesa privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, Komora pozdravlja napore svih Vladinih organa i nadležnih ministarstava koji rade na provedbi i donošenju zakonskih okvira, koji su neophodni kako bi se uredile određene oblasti, rad privrednih subjekata i olakšao način poslovanja.

"Uvažavamo napore Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se uvođenjem propisa uredi oblast upravljanja posebnim kategorijama otpada kao što su: otpadni akumulatori i baterije, gume, ulja i vozila i na taj način dovede do čišćeg i zdravijeg okoliša", saopćeno je iz Privredne komore FBiH. 

Kroz svakodnevnu komunikaciju Privredne komore FBiH sa privrednim subjektima, stav poslovne zajednice je "da uvođenje novih finansijskih opterećenja privrednicima, dodatno opterećuje poslovanje, naročito u ovom periodu pandemije izazvane virusom COVID-19".

"U ovom slučaju radi se o naknadama koje su za privrednike previsoke. Stoga je Privredna komora FBiH resornom ministarstvu uputila prijedlog da se usvajanje uredbi prolongira, te da se održe sastanci sa ključnim akterima kako bi se usaglasila mišljenja i donijela zajednička rješenja u predmetnoj oblasti", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti