Mladi postaju okosnica razvoja firme 'Zrak': Još 11 pripravnika započelo obuku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mladi postaju okosnica razvoja firme "Zrak": Još 11 pripravnika započelo obuku

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ismo Hebibović, direktor firme namjenske industrije Zrak d.d. Sarajevo, potpisali su ugovore sa jedanaest mladih ljudi.

14.03.2021. 07:20 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ismo Hebibović, direktor firme namjenske industrije “Zrak” d.d. Sarajevo, potpisali su sa jedanaest mladih ljudi, ugovore za obavljanje pripravničkog staža, odnosno prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja.

Radi se o nastavku realizacije programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja sa Biroa za zapošljavanje, kojeg Općina Novi Grad Sarajevo provodi kao jednu od mjera podsticaja razvoju privrede i zapošljavanja.

Zanavljanje radne snage

"Mladi ljudi, stanovnici općine Novi Grad, sa kojima smo potpisali ugovore, obavljat će pripravnički staž u firmi namjenske industrije „Zrak“, sa kojom Općina niz godina ima saradnju, posebno u zanavljanju radne snage. To je posao koji je ovdje bio razvijen u prijeratnom peridu, međutim, od agresije i svega drugog što se poslije dešavalo sa transformacijom naše privrede, firma je došla na svega 50-60 starih radnika. Tako je bilo do početka realizacije našeg programa prekvalifikacije, sada možemo reći da mladi polahko preuzimaju primat. Zadovoljstvo mi je da ovo zanimanje nije izumrlo, posebno kada je u pitanju optika, to je zanimanje koje se ne može naučiti nigdje drugo, ono se može naučiti ovdje, obzirom da je to jedina firma u BiH koja se bavi proizvodnjom i tehnologijom optike", kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Istakao je činjenicu da se i u vremenu ekonomske krize uspijevaju realizirati ovakvi projekti, izrazivši nadu da će se i za ove mlade ljude naći mjesta da nastave raditi u firmi „Zrak“ i nakon što odrade pripravnički, kao i za one prije njih, koji su nakon pripravničkog zasnovali radni odnos u ovoj firmi.

Zaposlenje za 50 mladih ljudi

Meliha Drugovac, šefica komercijale i marketinga u firmi „Zrak“ kazala je da sa Općinom Novi Grad od 2016. godine realiziraju projekte o sufinansiranju zapošljavanja mladih, ali i deficitarnih kadrova. "U ranijem periodu kroz ovakav projekat zaposlili smo oko 50 mladih ljudi, koji su pokazali interes za posao, radnu etiku i ostali su da rade u ovoj firmi, danas su okosnica njenog razvoja. Drago mi je da Općina nastavlja podržavati firmu „Zrak“ na njenom putu ponovnog povratka na svjetsko tržište", kazala je Meliha.

Namjenska industrija je sama po sebi vrlo specifična djelatnost i na tržištu rada ne mogu se naći kadrovi koji su već spremni da rade na ovim poslovima. Upravo su ovakvi projekti od velikog značaja, jer mladi ljudi stiču nova znanja i vještine koje su im neophodne za ovu vrstu poslova.  

Nazila Turkušić, po struci je mašinski tehničar, od završetka srednjoškolskog obrazovanja radila je razne poslove, dok joj se nije pružila prilika da aplicira na program zapošljavanja u firmi „Zrak“ kojeg finansira Općina Novi Grad Sarajevo.

"Nisam imala priliku prije raditi posao za koji sam se školovala, a upravo sam završila smjer za preciznu mehaniku i optiku, dakle moja stručna sprema je upravo ono što ću ovdje moći raditi, očekujem da ću proširiti svoja zananja iz ove oblasti, a kasnije i da ostanem raditi u firmi „Zrak“ d.d. Sarajevo", rekla je Nazila.

Nakon deset godina aktivnog traganja za zaposlenjem, brojnih konkursnih procedura, Ajla Hadžić dočekala je da svoj prvi posao započne u firmi „Zrak“.

"Ovo je primjer da nikada od svog cilja ne treba odustati, treba stalno konkurisati, biti uporan i na kraju će se trud isplatiti. Danas sam upoznala mlade ljude sa kojima ću raditi i mislim da će ovo biti dobar tim za rad i usavršavanje", kaže Ajla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti