COVID pasoši: Pravila za građane BiH ista kao za EU državljane

19.03.2021. 10:32 / Izvor: Fena
COVID pasoši: Pravila za građane BiH ista kao za EU državljane

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen da se olakša putovanje unutar Evropske unije.

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu, rečeno je Feni iz sjedišta Evropske komisije u Briselu u odgovoru na pitanje da li uvođenje tzv. COVID pasoša za zemlje koje nisu članice EU ograničava njihov ulazak u EU bez obzira na postojanje bezviznog režima.

"Kao što možda znate, putovanja u Evropsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Državljanin zemlje izvan EU koji možda putuje u EU može dobiti digitalni zeleni certifikat. On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi onda procijenila da li je pouzdan dokaz pružen i odlučila da li izdati digitalni zeleni certifikat", pojasnili su.

Srednjeročno, kad je Evropska komisija zadovoljna da treća zemlja izdaje certifikate u skladu s međunarodnim standardima i sistemima koji su interoperabilni s EU sistemom, Komisija može izdati "odluku o adekvatnosti" putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada, takvi certifikati treće zemlje bili bi prihvaćeni pod istim uvjetima kao digitalni zeleni certifikati.

Fenini sagovornici su, također, upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti vakcinisani, vakcinama iz Rusije ili Kine, te mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU.

"U oba slučaja važno je naglasiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane: vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će osim toga prihvatiti druge vakcine", rečeno je Feni iz Evropske komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti