Dugovi se gomilaju: Bjelica traži raskid ugovora sa Hamdo Group

25.03.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Dugovi se gomilaju: Bjelica traži raskid ugovora sa Hamdo Group

Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambiciju da preuzmu sokolačku drvnu industriju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pisao je Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske sa prijedlogom da raskinu ugovor sa kompanijom "Hamdo Group" d.o.o. iz Sokoca, zakupcem drvne industrije u preduzeću "Nova Romanija", inače vlasništvo Vlade Republike Srpske.

Bjelica je u izjavi za portal Кatera rekao da se raskid ugovora između Vlade Republike Srpske i pomenute firme može smatrati svojevrsnom preventivom, kako bi se spriječilo gomilanje dugova, od isplate plata zaposlenih, povezivanja radnog staža, do plaćanja dobavljačima.

"Građani Sokoca, zaposleni u ovoj drvnoj industriji su zabrinuti i obraćaju se opštinskim vlastima i meni lično kako bismo ih zaštitili i kako bi se izborili za lične dohotke. U samoj „Hamdo“ grupaciji došlo je do određenih promjena u vlasničkim strukturama. Nije ispunjeno ono što je 2017. godine najavljivano, premda su određeni procesi pokrenuti. Broj radnika nije povećan na 300, nije uloženo koliko je najavljivano", kaže Bjelica.

Bjelica dodaje da se ovakvi postupci u periodu pandemije virusa korona mogu razumjeti, jer je situacija teška, ali kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka i doprinosa već zaposlenim radnicima, tu ne treba da se tolerišu kašnjenja i dugovanja.

"Sve ovo dobija na dodatnoj težini kada se zna da postoje zainteresovane strane, da nastave proizvodnju, te da dalje ulažu i eventualno i kupe "Novu Romaniju". Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambiciju da preuzmu sokolačku drvnu industriju", ističe Bjelica.

Bjelica je u pismu Vladi i resornom ministarstvu napisao da smatra da trebaju razmotriti ove informacije, dodatno istražiti iste, te razgovarati sa zainteresovanim kupcima drvne industrije "Nova Romanija", a sve u najboljem interesu radnika i građana opštine Sokolac.

Кao razlog raskida ugovora, Bjelica navodi neispunjenje odredaba Ugovora o zakupu broj 96/17 od 19. septembra 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti