Energetski efikasna Ytong kuća: Niži troškovi i do 50%

22.04.2013. 12:49 / Izvor: eKapija.ba

Prezentacija Ytong oglednih niskoenergetskih kuća širom BiH je najbolji način da se približimo kupcu i pokažemo da je ova vrsta gradnje jednostavna. Tako smo s početkom 2012. ovu ideju pretočili u projekat instalacije i prezentacije, kaže za eKapija.ba Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga – Xella BH.

Ukoliko se još niste odlučili kako da sagradite ekološki efikasnu porodičnu kuću, a da uz minimalna ulaganja sve pronađete na jednom mjestu kompanija Xella BH je jedinstveno rješenje za vas. Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga – Xella BH d.o.o. Tuzla i idejni tvorac gradnje Ytong niskoenergetskih pokaznih kuća u razgovoru za eKapija.ba objašnjava sve prednosti i jednostavan proces ove gradnje za koju je potrebno svega 10-ak dana.

Idejni ste tvorac gradnje Ytong niskoenergetskih pokaznih kuća u BiH. Koliko ste radili na ovom projektu?

- Xella BH d.o.o. Tuzla je relativno mlada kompanija na bh. tržištu, a proizvodimo i prodajemo Ytong građevinske materijale koji su u svijetu veoma poznati i prihvaćeni. Da bismo približili i našim ljudima o kakvom materijalu se tačno radi, došao sam na ideju da na konkretnom primjeru pokažemo sve praktične i korisne mogućnosti primjene Ytong materijala i sistema gradnje, jer ljudi najviše vjeruju kada se uvjere lično. Mislim da je ovo najbolji način da se približimo kupcu i pokažemo mu da je ova vrsta gradnje jednostavna. Tako smo s početkom 2012. ovu ideju pretočili u projekat instalacije i prezentacije Ytong oglednih niskoenergetskih kuća širom Bosne i Hercegovine. 

Osim razvijanja svijesti o ekologiji, koje su još energetske prednosti Ytong kuća?

- Pored svih ekoloških prednosti, jedna od osnovnih prednosti je termoizolacija. Ytong kuća posjeduje izvanredne termoizolacione osobine; za izolaciju jednog ovakvog objekta nije potrebna nikakva dodatna termoizolacija, a uštede energije za grijanje i hlađenje tijekom eksploatacije ovakvih objekta su veoma velike.

Ytong je prirodnog sastava i garantuje zdrav i ugodan životni prostor, ne gori odnosno prema evropskim normama spada u A1 klasu građevinskih materijala, dobar je zvučni izolator, otporan na potres budući da je u stanju da preuzima seizmičke sile iz svih smjerova, njime se jednostavno rukuje u šta su se mogli uvjeriti svi posjetioci pokazne Ytong kućice u Sarajevu ispred BBI centra i potpuno je ekološki materijal. Također su mogli primijetiti da je gradilište veoma čisto, da nema mješalica i ostalih „teških“ strojeva i da gradnja teče jednostvno i brzo.

Objasnite nam taj sistem građenja koji štedi energiju kako prilikom grijanja, tako i prilikom hlađenja?

- YTONG sistem gradnje je vrlo ekonomično rješenje za projektovanje i gradnju prema standardima svjetske kvalitete i energetske učinkovitosti. Izvrsnost građevinskih materijala YTONG, koji se odlikuju vrhunskon toplinskom izolacijom, vidljiva je već u fazi odabira i pripreme prirodnih sirovina za njegovu proizvodnju, a nastavlja se u savremenom procesu proizvodnje vrhunskog proizvoda - porastog betona robne marke YTONG. Njemačka tehnologija proizvodnje građevinskih elemenata bijele boje, odlikuje se visokom učinkovitošću, uštedom energije te neškodljivošću za prirodni okoliš i ljudsko zdravlje. U kratkom periodu planiranja i gradnje ugodnog doma koji će trajati generacijama, moguće je izraziti kreativnost i odabrati standard gradnje s minimalnom potrošnjom energije za grijanje ili hlađenje porodične kuće.

YTONG građevinski materijali omogućavaju gradnju objekata vrhunskih performansi i ostvaraju se niži troškovi za grijanje i hlađenje i do 50%.

Koje su energetske karakteristike vaših pojedinih proizvoda?

- YTONG materijali imaju mnogobrojne pozitivne karakteristike, prije svega sinonim su za najbolju termoizolaciju, jednostavnu i brzu gradnju, stabilnost, sigurnu zaštitu od požara, odličnu zvučnu izolaciju. Ali ujedno znače i brigu o zdravom životu i radnom prostoru, te očuvanju životne okoline. S njima se postižu znatno niži troškovi gradnje, a sama proizvodnja ovih materijala je blagotvorna i neškodljiva za prirodu, jer se se koriste isključivo prirodne sirovine. Trošenje prirodnih resursa je također svedeno na minimum, jer se od jednog kubika sirovine napravi pet kubika YTONG-a. Na taj način se prirodni resursi štede pet puta više nego u slučaju gradnje glinom, gdje je taj odnos 1:1".

Kolika je zapravo ušteda energije u kući zidanoj Ytong termoblokom?

- U zemljama zapadne Evrope ovakvi objekti se grade s ciljem smanjenja potrošnje energije. Ove zemlje imaju plan da do 2020. godine smanje potrošnju energije za 20%. Budući da potrošnja energije za grijanje i hlađenje čini 40% ukupne potrošnje energije jasno je kakav je značaj gradnje ovakvih objekata. Za nas u BiH je ovo od dvostruke važnosti, s jedne strane niskoenergetski objekti štede energiju, dakle i novac, bez ikakvog umanjenja udobnosti življenja u njima, a s druge strane u bliskoj budućnosti neće gubiti na svojoj vrijednosti. Približavanjem naše zemlje EU i usvajanjem evropskih direktiva koje se odnose na štednju energije takvi zakoni će se usvajati i kod nas. U zgradarstvu će to direktno imati za posljedicu postavljanje energetskih pasoša na objekte.

Koliko je do sada idejnih rješenja energetskih i niskoenergetskih projekata kuća urađeno?

- Jasmin Huremović, projekt menadžer, Ademir Čatović, produkt menadžer, te instruktor gradnje Nevzet Kovačević su uradili projekat prve ogledne kućice, prošle godine postavljene na prodajnim mjestima građevinskog materijala u većim bh. gradovima, u Sarajevu dvije i u okolini Tuzle jedna. U junu 2012. je urađena prezentacija gradnje u Tuzli ispred Sportsko-kulturnog privrednog centra "Mejdan" i sada gradnja i prezentacija Ytong kuće u Sarajevu ispred BBI centra koja je u toku. Plan je da se u ovoj i narednoj godini izgradi još najmanje 5 Ytong oglednih kućica.

Slična akcija realizirana je u Tuzli prošle godine uz veliko zanimanje javnosti. Da li je takva situacija i u Sarajevu, šta sve posjetioci mogu dobiti posjetom štanda i da li imate u planu slične prezentacije u ostalim gradovima BiH?

- Izuzetno smo zadovoljni posjetom i interesovanjem građana Sarajeva i privrednih subjekata. Naši stručni savjetnici su svakodnevno obasuti nizom pitanja, daju korisne savjete i sve potrebne informacije. Ytong niskoenergetske kuće su odličan pokazatelj za savremenu energetsku gradnju u BiH, koja treba da zadovolji sve ekološke zahtjeve, a ujedno se na licu mjesta ukazuje na priuštivost izvedbe uz male početne investicije, te konačnu isplativost zbog velikih ušteda energije. Posjetiocima se direktno prezentiraju karakteristike i specifičnosti gradnje Ytongom, što je ujedno i velika podrška prodaji Ytonga na građevinskim stovarištima. Ova vrsta direktne komunikacije s indivudualnim graditeljima, građevinskim firmama i svim drugim potencijalnim kupcima omogućava im da isprobaju i lično se uvjere u sve potencijale Ytonga. Tako su projektovane i sagrađene da svojim izgledom istinski prenose poruku Ytonga – “ I ljeti i zimi idealan termoblok”, pri čemu smo, naravno, istakli i sve druge proizvode koji spadaju u Ytong sistem gradnje kao što su blokovi, tankoslojni malter i alati. Unutra su opremljene odgovarajućim materijalima brošurama, katalozima i posterima, koji pružaju mnoge dodatne informacije.

Od 20. aprila „malim graditeljima“ je na raspolaganju dječija igraonica pod nazivom Ytongraonica, a roditelji mogu nesmetano razgledati Ytong kuću.

Kako inače ocjenjujete situaciju u bh. graditeljstvu kada je u pitanju energetska učinkovitost?

- Opće poznata je činjenica da  poslovni ambijent u BiH snosi posljedice recesije koja je na djelu još od 2009. godine. Pored toga politički ambijent u zemlji ne omogućava razvoj odnosno privredni zamah. Sigurno je da u bh. graditeljstvu postoji veliki potencijal za smanjenje potrošnje energije i čine se već neki pomaci po pitanju energetske učinkovitosti. Mi u Xella-i BH želimo među prvima da pokažemo svoju učinkovitost u praksi i ujedno da damo podršku arhitektima i građevinskim inženjerima iz BiH i regije da se adekvatno pripreme za rekonstrukcije starih i projektovanje novih objekata u skladu sa standardima energetski učinkovite arhitekture tj. „pasivne gradnje“. Ovom našom inicijativom i aktivnošću želimo, da kao renomirana kompanija kod nas i u svijetu, damo svoj doprinos podizanju svijesti o značaju racionalne potrošnje energije i njenim efektima za održivi razvoj naše zemlje ali i cijelog regiona.

Kako je kompanija Xella BH poslovala u 2012. godini?

- S obzirom na već pomenutu tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji, posebno u oblasti građevinarstva, mi smo veoma zadovoljni rezultatima našeg poslovanja. Protekle godine smo ispunili sve naše zacrtane planove. Samo činjenica da našim uposlenicima isplaćujemo redovno regres već dovoljno govori da radimo pozitivno s tendencijom daljeg rasta i razvoja poslovanja. Naš udio na tržištu građevinskih materijala se stalno povećava i Xella BH ide uzlaznom putanjom.

Očekujete li takve rezultate i u ovoj godini?

- Očekujemo svakako dobre rezultate i sve naše aktivnosti su usmjerene na ostvarenje što boljih rezultata. Trenutno, prema raspoloživim podacima, Ytong zauzima 11,5 % tržišta i pojedinačno gledano tržišni je lider. U bliskoj budućnosti Xella BH namjerava izbaciti nekoliko inovacija na tržište koje će još više olakšati gradnju i tako povećati tržišni udio.

Na čemu kompanija u ovom trenutku radi? Da li ste u fazi pregovaranja za neke nove projekte?

- Planiramo širenje poslovanja, stalno radimo na povećanju naših tržišnih aktivnosti. U skorijoj budućnosti želimo da investiramo i u proizvodnju praškastih građevinskih materijala, projekat smo već uradili, a to podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta. Imamo i drugih projekata koji su u pripremi, ali idemo korak po korak.

Razgovarala: Seida Bijedić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti