Nakon punih 20 godina: Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost građevinarstva u FBiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon punih 20 godina: Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost građevinarstva u FBiH

Usaglašeni i stavovi oko prekovremenog rada i rada vikendima, te da je ugovor predvidio "dosta povoljne uslove".

30.09.2021. 14:08 / Izvor: Fena

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost građevinarstva u FBiH.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH Murat Škamo izjavio je nakon potpisivanja da je ugovorom zagarantovana minimalna satnica od 3,25 KM, što znači da minimalna plata iznosi oko 650 KM, bez ostalih naknada.

Dodao je da su usaglašeni i stavovi oko prekovremenog rada i rada vikendima, te da je ugovor predvidio "dosta povoljne uslove". 

Džemal Hasković, predsjednik Pregovaračkog tima UPFBiH/Grupacije poslodavaca za djelatnost građevinarstva pri UPFBiH, istakao je da su nastojali da ugovorom budu zadovoljni i radnici i poslodavci.

Naveo je da su lako postigli dogovor oko 95 posto tema koje obuhvata kolektivni ugovor i zahvalio svim učesnicima u pregovorima.

Na ceremoniji je istaknuto da je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost građevinarstva u FBiH potpisan nakon punih 20 godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti