Ambasador Sattler posjetio Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo

08.11.2021. 15:43 / Izvor: Akta.ba
Kafedžić Nelson

Tokom posjete ambasador se upoznao sa dosadašnjim postignućima Ureda u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo posjetio.

Tokom posjete ambasador se upoznao sa dosadašnjim postignućima Ureda u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, te aktivnostima koje Ured namjerava provesti u narednom periodu.

Tom prilikom šef Ureda, Erduan Kafedžić, izjavio je: "Zbog činjenice da korupcija ugrožava vladavinu prava, predstavlja negaciju ljudskih prava i ugrožava ekonomski razvoj, efikasna borba protiv korupcije uključuje pomoć, saradnju, razmjenu iskustava i multidisciplinaran pristup. Evropska unija nam kontinuirano pruža značajnu pomoć u uspostavi i nadogradnji antikoruptivnog sistema Kantona Sarajevo. Postoji potreba da se dodatno jača pravni okvir radi rješavanja postojećih manjkavosti u sistemu prevencije i borbe protiv korupcije".

Ambasador Sattler je izjavio: "Ohrabrujuće je vidjeti da Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo kontinuirano bilježi dobre rezultate. Ured je prepoznat kao najprofesionalnije tijelo za borbu protiv korupcije u zemlji, zbog posvećenosti tima, ali i zbog pravnog okvira koji promoviše integritet i transparentnost. Sistem prevencije korupcije koji je uspostavljen u Kantonu Sarajevo je dokaz da nema prepreka za uvođenje rigoroznih provjera integriteta koje obuhvataju objavljivanje imovinskih kartona i na drugim nivoima vlasti, posebno kroz donošenje zakona o sukobu interesa u skladu sa standardima EU, kao i kroz izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje bi uvele provjeru integriteta za nosioce pravosudnih funkcija".

Šef Ureda je također predstavio informacioni sistem koji Ured koristi, a obuhvata sedam javno dostupnih registara kojima se promovira transparentnost javnog sektora Kantona Sarajevo, omogućava uvid u imovinu nosioca javnih funkcija, sprečava sukob interesa i ostvaruje uvid u trošenje javnih sredstava. U cilju transparentnije prezentacije podataka koji se odnose na procese zapošljavanja i utrošak sredstava u javnom sektoru, kreirana su još tri izvještaja u analitici online Registra zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, a koji su od danas dostupni javnosti. Izvještaji se odnose na ukupan iznos osnovnih plata na godišnjem i mjesečnom nivou, ukupan iznos osnovnih plata po statusu vlasništva institucija na godišnjem nivou, kao i kretanje ukupnog iznosa osnovnih plata po godinama. Navedeni izvještaji kreirani su kako bi se lakše i adekvatnije mogli pratiti koruptivni rizici i potencijalne nepravilnosti u procesima zapošljavanja u javnom sektoru, posebno u kritičnim momentima kao što su izbori ili promjena vlasti.

Aktivnosti koje Ured provodi prepoznate su u Izvještaju nezavisnih eksperata o pitanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini (tzv. Priebeov izvještaj) kao dobar primjer borbe protiv korupcije. Također se u Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu konstatuje da se u Kantonu Sarajevo nastavljaju pozitivni trendovi, te da je Ured nastavio ostvarivati napredak u prevenciji i borbi protiv korupcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti