Općina Novi Grad već tri godine sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu

15.11.2021. 08:36 / Izvor: Akta.ba
novi grad ugovori

Općina Novi Grad Sarajevo već tri godine sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad Sarajevo već tri godine sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu, a kroz ovaj vid podrške razvoju privrede, zaposleno je više od 400 osoba. Ta podsticajna mjera jedan je vid podrške stanovnicima općine Novi Grad Sarajevo, koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od oko 5.500 KM tokom dvije godine.

Prema evidenciji Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad sve je više mladih ljudi, ali i starijih stanovnika općine koji se odlučuju za vlastiti biznis, u namjeri da sebi, ali i drugima, obezbijede zaposlenje. Analizom efekata ovog programa, ustanovljeno je da se radi o jednoj od efikasnijih mjera za održivo zapošljavanje i povećanje broja registrovanih poslovnih subjekata, kao i razvoj samostalnih privrednih djelatnosti.  

Sa 21 novoregistriranim obrtnikom u petak su u zgradi Općine potpisani ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja.Tridesetpetogodišnji Ahmed Sofić, odlučio se da registrira obrtničku djelatnost "Collab" koja se bavi IT i dizajnerskim uslugama programiranja.

"Ja sam radio za razne firme, međutim, dobio sam dobru ponudu za Dubai da idem tamo da radim. Bio sam tamo šest godina, onda sam se preselio na Karibe na Arubu. Kako je nastala pandemija vratio sam se u Sarajevo i krenuo sam da radim, te sam odlučio da pokrenem nešto svoje, da ovdje donosim nove projekte, a isto tako da sebe promovišem. Posao ide dobro, imam dosta klijenata iz inostranstva, ali isto i odavde. Definitivno se može zaraditi i ovdje i donijeti nove poslove, ja sam zadovoljan, a pomoć Općine svakako je dobro došla", kaže Ahmed.

Minela Đozo, napustila je posao u Oružanim snagama BiH i odlučila se da zajedno sa suprugom osnuje samostalni biznis. "Bavimo se uslugama servisiranja mobitela i računara, računarske opreme i opreme za mobitele. Prije šest mjeseci sam odlučila da napustim Oružane snage i krenula sam u novi biznis. Suprug se bavio servisiranjem i došao je na ideju da mi skupa počnemo raditi i razvijati svoj posao. Posao ide mnogo bolje nego u državnoj firmi kao što smo i mislili. Sada učim, pripremam se, dosta sam i naučila, ja sam prezadovoljna", ispričala je Minela.

Prilikom potpisivanja ugovora, Emir Dedović, pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj kazao je da Općina Novi Grad već nekoliko godina provodi mjere kojima nastoji privrednicima pomoći, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima.

"Ovom podsticajnom mjerom, koja se pokazala, pa možda i najučinkovitija, pokušavamo u prve dvije godine stimulisati one koji počinju sa svojim biznisom, one koji su se odvažili naći sami sebi radno mjesto. Želimo da im pomognemo, da oni imaju osjećaj da neko te njihove aktivnosti i njihovu spremnost da pokušaju sebi osigurati posao, vidi, cijeni i podržava. Do sada smo podržali više od 400 ljudi koji su krenuli sa svojim poslom, i nastavljamo ovu mjeru i dalje", kazao je Dedović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti