U toku obuka za mentore u kompanijama u Kantonu Sarajevo

13.12.2021. 12:11 / Izvor: Akta.ba
obuka za mentore

U okviru projekta "Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo", koji provodi Privredna komora KS u Sarajevu je u toku obuka za 19 mentora.

U okviru projekta "Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo", koji provodi Privredna komora Kantona Sarajevo u Sarajevu je u toku obuka za 19 mentora u kompanijama iz različitih branši. Cilj ove edukacije je omogućiti polaznicima sticanje novih znanja i vještina, te pripremiti ih za budući rad sa učenicima u sistemu dualnog obrazovanja, koji bi, prema zvaničnim najavama, uskoro trebao zaživjeti u Kantonu Sarajevo.  

Prisutnim polaznicima su se prvog dana obuke ukratko obratili predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović, direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove u Komori Lejla Halkić i njemačka ekspertica iz GIZ-a Sonja Ruetz. Istakli su da je uloga mentora u kompanijama u ovim procesima od izuzetnog značaja, kroz njihovo preuzimanje odgovornosti za organizovanje i sprovođenje procesa učenja na radnom mjestu, praćenje, provjeravanje i ocjenjivanje dostignuća učenika.  

Kvalitetnim mentorstvom doprinosi se razvoju i reputaciji poslovnog subjekta, intenzivira se saradnja između škole i kompanije, a učenici stiču nova iskustva i upoznaju procese u realnom radnom okruženju, što u budućnosti doprinosi njihovoj konkurentnosti na tržištu i omugućava im bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja.  

Obuku provode master treneri Mehmed Bubić, Jasmina Pezo, Boris Šašić i Rašid Šehović. 

Provedbom svih aktivnosti u okviru projekta „Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo“ Komora ima namjeru ukazati na višestruke prednosti dualnog obrazovnog sistema, kako za učenike koji se tokom školovanja osposobljavaju za svoju buduću profesiju, tako i za kompanije koje dobivaju kvalificiranu radnu snagu. 

Projekat se realizira u saradnji sa GIZ-om, u okviru projekta "Stručno obrazovanje u BiH", a koji je kofinansiran od njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) i švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti