Ekopak dobio veliko međunarodno priznanje od AmCham Europe

18.12.2021. 17:46 / Izvor: Akta.ba
amela hrbat

Ekopak proglašen za jedan od najuspješnijih primjera praksi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi za doprinos razvoju lokalnih zajednica.

Prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini "Ekopak" dobio je veliko priznanje za svoj rad od Američke trgovačke komore "AmCham Europe" koja u Evropi i Evroaziji okuplja 46 američkih privrednih komora iz 44 zemlje.

"AmCham Europe", čija je članica i "AmCham BiH", u Evropi zastupa interese više od 17.000 kompanija koje zapošljavaju oko 20 miliona radnika, što predstavlja više od 1,1 triliona dolara ulaganja s obje strane Atlantika.

Rad Ekopaka predstavljen široj evropskoj publici

"AmCham Europe" je, u saradnji sa "Center for International Private Enterprise" (CIPE), ove godine, u okviru projekta "How to increase trusti in business" zatražila informacije o uspješnim projektima o tome kako američke, evropske i lokalne kompanije, koje su članice "AmChama", doprinose razvoju lokalnih zajednica i koje vode računa o ESG (Environmental, Social, Governance) principima u svojoj praksi.

Na osnovu postavljenih kriterija proglašeni su najbolji. Iz Bosne i Hercegovine kompanije "Ekopak" i "Prevent CEE" pokazale su se kao jedni od najuspješnijih primjera ovakvih praksi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Misija "Ekopaka" je prezentirana u okviru "AmCham Europe" u segmentu dobrih primjera i praksi društvene odgovornosti, te je među stotinama prijavljenih radova od članica "AmChama" širom Evrope, upravo "Ekopak" izabran kao jedan od osam najboljih.

Rad "Ekopaka" je predstavljen široj evropskoj publici u biltenu studija prezentiranih radova, te predstavljen i na virtualnom događaju članica "AmCham Europe".

Za devet godina predato 100.000 tona ambalažnog otpada

"Dobiti ovako veliko priznanje od AmCham Europe za mene i moj tim iz Ekopaka je izuzetna čast. Sam podatak da se na poziv AmCham Europe za prezentaciju dobrih primjera i praksi društvene odgovornosti prijavilo više od stotinu kompanija članica AmChama iz Evrope i da je upravo naš rad izabran među prvih osam pokazuje predanost Ekopaka u ispunjavanju svoje misije i ciljeva. Mi već desetu godinu predano radimo na razvoju sistema i reciklaže ambalažnog otpada u skladu sa najboljim evropskim praksama i za dobrobit cijele zajednice. Kada smo počeli s radom 2012. godine ispunili smo cilj od osam posto ambalažnog otpada predatog na reciklažu i iskorištenje, a da danas taj postotak iznosi više od 35 posto", kazala je direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat.

Dodala je da je "Ekopak" prisutan u 19 općina u Federaciji BiH gdje su investirali u infrastrukturu za sortiranje i reciklažu ambalažnog otpada.

"Ukupno smo od 2012. do 2021. godine prikupili i predali na reciklažu oko 100.000 tona ambalažnog otpada i sve smo to postigli sa svega četiri zaposlena, po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice, na šta smo posebno ponosni", kazala je Hrbat, saopćeno je iz "Ekopaka". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti