Sava Semberija planira preraditi 8.000 tona sirovine u ovoj godini

16.02.2022. 13:57 / Izvor: Dnevni Avaz
Semberija

Foto: Semberija info

Prije početka glavne sezone prerade, a tokom zimskih mjeseci prerađuju se u Savinim pogonima sve vrste voća tačnije 8.000 tona sirovine u ovoj godini.

Pogoni Prehrambene industrije Sava Semberija rade punom parom. Tokom zimskih mjeseci radnici su usmjereni na slatki program, odnosno proizvodnju džemova i marmelade. Na preradu je stigla i aronija, o značaju ove bobičaste voćne vrste već mnogo se zna, a posljednjih godina sve je više i plantaža pod aronijom.

Rigorozne kontrole

Proizvodi ove prehrambene industrije prolaze rigorozne kontrole kvaliteta. Proizvodnja je bazirana na konzerviranje putem pasterizacije na visokim temperaturama, bez dodavanja konzervansa i aditiva.

Prije početka glavne sezone prerade, a tokom zimskih mjeseci prerađuju se u Savinim pogonima sve vrste voća. Tokom ljeta u jeku sezone sve snage su usmjerene na kiseli program, a proizvede se onoliko koliko je potrebno da bi se zadovoljile potrebe tržišta, imajući u vidu da Sava Semberija svoje proizvode plasira i na najzahtjevnija evropska i svjetska tržišta.

Prerađivačima je sirovina osnova posla i godišnjeg rada. Sava Semberija se voćem i povrćem snabdijeva uglavnom na domaćem terenu.

Godišnji rad

Ovogodišnjim planom predvidjeli su u Savi da prerade oko 8.000 tona sirovine. Za ovaj poduhvat sve je spremno jer je tokom januara izvršen redovan remont postrojenja, piše ntvarena.

Uprkos teškoj prošloj godini zbog pandemije čije su se posljedice počele osjećati već u 2021. Sava Semberija je uspjela ostvariti svoj projektirani plan prerade iako su svi inputi u ovom poslu poskupjeli.

Ova fabrika oko 85-90 posto ukupne proizvodnje plasira na inozemno tržište, a Savini  proizvodi prepoznati su i prihvaćeni i na domaćem tržištu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti