STRUKA podcast – razgovari o napretku dualnog stručnog obrazovanja

17.03.2022. 10:09 / Izvor: Akta.ba
GIZ podcast

Projekat "Stručno obrazovanje u BiH" pokrenuo je STRUKA podcast, posvećen promociji dualno organizovanog srednjeg stručnog obrazovanja

Projekat "Stručno obrazovanje u BiH" pokrenuo je STRUKA podcast, posvećen promociji dualno organizovanog srednjeg stručnog obrazovanja koje podržava i promoviše učenje na dva mjesta - u školi i u privredi.

Prva epizoda dostupna je na linku: YouTube LINK a tematizira pitanje razvoja škole u pravcu bolje saradnje sa privrednim subjektima, o čemu govore Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda Zenica i Jasminka Mujkanović, direktorka JU Mješovita srednja škola Tešanj. 

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja koji podrazumijeva sticanje znanja i vještina na dva mjesta – u školi i kod privrednog subjekta. Učenici/učenice srednjih škola usvajaju teorijska znanja u školi, dok praktična znanja stiču u realnom radnom okruženju uz podršku mentora. 

"Dualno organizovano obrazovanje nastalo je iz potrebe za kvalifikovanom radnom snagom i posebno nalazi svoju primjenu u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Bosna i Hercegovina je na putu da, po uzoru na evropske sisteme dualnog obrazovanja, jača postojeća i uvodi nova zanimanja po dualnom modelu. Dualno organizovano obrazovanje je zajedničko zalaganje različitih aktera od kojih svako preuzima svoju ulogu i odgovornost, a koji su predstavljeni u podcastima. Sa ovakvim zajedničkim razumijevanjem i angažmanom, dualno organizovano obrazovanje je izvor kvalifikovane radne snage, a koja je ključna za kompetitivnost kompanija, ekonomski razvoj i perspektive budućnosti u zemlji, naročito za mlade", rekla je Isabel Rapp, voditeljica projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini".

STRUKA podcast je nastao iz želje da se kroz jednu popularnu medijsku formu razgovara o dualno organizovanom srednjem stručnom obrazovanju i promovišu dosadašnji napori i primjeri dobre prakse aktera u Bosni i Hercegovini. Predstavnici/predstavnice privrede, ministarstava obrazovanja, privrednih komora, škola kao i nekadašnji učenici, a danas profesionalci koji su svoj obrazovni put gradili učenjem kroz rad, tokom gostovanja u STRUKA podcastu govore o svojim iskustvima i izazovima sa kojima se svakodnevno susreću. Gosti i gošće STRUKA podkasta razgovaraju o značaju i o perspektivama zanimanja kojima podučavaju srednje stručne i tehničke škole u BiH, o tome da li i zašto nedostaje učenika i učenica u ovim školama, razgovaraju o potrebi za kvalifikovanim kadrom u privredi, i o tome kako škola kroz svoje inovacije može privući mlade ljude da se opredijele za zanimanja koja trebaju privredi i tržištu rada.

Nove epizode STRUKA podcasta sa zanimljivim sagovornicima i sagovornicama će biti dostupne svakog drugog četvrtka počevši od 17.3.2022. u 11 sati na YouTube kanalu GIZ BiH GIZ Bosnia and Herzegovina - YouTube.

STRUKA podcast je aktivnost koja je realizovana u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima. Projekat podržava partnere u BiH u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

podcast emisija

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti